Nedjelja, 5 svibnja, 2024

INDEX DOZNAJE Ovih deset ljudi skoro sigurno ulazi u Vladu

Must Read
Iako u HDZ-u tvrde da se ne raspravlja o kadrovskim rješenjima za mjesta u Ministarstvima, kako doznaje Index, mjesta su u najbitnijim resorima već popunjena. Već sada gotovo sigurno se može govoriti o deset imena koja preuzimaju mjesta u Vladi.
Stier i Maletić kao potpredsjednici Vlade
Tako će u Vladu sasvim sigurno ući Davor Stier kao ministar vanjskih poslova te Ivana Maletić koja će preuzeti Ministarstvo gospodarstva. Stier i Maletić bit će i potpredsjednici Vlade.
Doznajemo da Plenković u Vladu ubacuje dva Marića. Zdravko Marić ostat će ministar financija, a od Tomislava Karamarka zaboravljeni Goran Marić preuzet će ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Tomislav Tolušić ostaje na mjestu ministra regionalnog razvoja kao i Oleg Butković koji će i dalje biti ministar prometa. Gotovo je sasvim sigurno kako u Vladu ulazi i Drago Prgomet, no s obzirom na pregovore Mosta oko ministarstva zdravstva nije sasvim sigurno hoće li preuzeti taj resor.
Jandroković kao nasljednik Reinera
Prema internom dogovoru unutar HDZ-a šef Sabora bio bi Gordan Jandroković koji je navodno još u predizbornoj kampanji Andreja Plenkovića za šefa HDZ-a tražio to mjesto.
Vlada bi mogla imati čak pet potpredsjednika Vlade. Jedno potpredsjedničko mjesto nudi se manjinama, a drugo Mostu. Stier i Maletić sigurni su izbori za potpredsjednike Vlade, a oko petog HDZ-ovca koji će biti potpredsjednik i dalje se pregovara. Naime, bit će to netko iz tzv. “društvenih resora”.
Mostu tri ministarstva, a htjeli bi i četvrto 
Također doznajemo da će HDZ ponuditi Mostu tri ministarstva, dok se za četvrto još uvijek pregovora. Pregovarački tim HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem spreman je ponuditi Mostu ministarstvo unutarnjih poslova i zaštite okoliša, a Boži Petrovu se nudi i mjesto potpredsjednika Vlade. Za dva ministarstva se još uvijek pregovara i to između ministarstva uprave, poljoprivrede, a navodno bi MOST uzeo i  zdravstvo.  Gotovo je sasvim sigurno kako se u Vladu vraća Vlaho Orepić koji će i dalje voditi policiju, te Slaven Dobrović kao ministar zaštite okoliša-
MOST naravno želi više ministarstava, no nakon što su HSS-a i zastupnici manjina već najavili potporu Vladi na čelu s Plenkovićem, Mostova pregovaračka pozicija je oslabljena.
Tko je blizu ulaska u Vladu?
Vrlo blizu da uđe-ostane u Vladi je i ministar Darko Horvat, no problem je što se još uvijek nije odlučilo hoće li unutar Vlade biti energetika koja bi se izdvojila iz Ministarstva gospodarstva kao zasebno ministarstvo.
Navodno je i Jasen Mesić vrlo blizu ministarstva kulture, a prema trenutnom “omjeru snaga” Gari Capelli ima više šanse za ministra turizma od dosadašnjeg Antona Klimana. Tomo Medved moguće će nastaviti svoj rad u ministarstvu branitelja, a navodno se čeka očitovanje Damira Krstičevića želi li preuzeti resor obrane. No, detaljno se o ovim ministarstvima, kao i drugim ministarstvima za sada nije detaljno govorilo.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -