Utorak, 7 svibnja, 2024

Raguž: Implementacija Daytonskog mirovnog sporazuma definitivno u krizi

Must Read

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Martin Raguž (HDZ) ocijenio je da je strategija implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma definitivno u krizi, bez obzira što su ocjene Vijeća za implementaciju mira (PIC) jasne u smislu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.
To je kazao danas novinarima povodom jučerašnje sjednice PIC-a koji je pozvao vlasti Republike Srpske (RS) da ne održe najavljeni referendum o Danu RS-a.
Raguž je ukazao na činejnicu da se takve odluke i komunikei PIC-a kontinuirano ponavljaju, a da se stanje u BiH pogoršava.
Mišljenja je da pozivanje samo bosanskohercegovačkih vlasti da riješe ovo pitanje u proceduralnom smislu nije dovoljno, jer, kako je rekao, one nemaju kapacitete da institucionalno vode dimenziju mira, stabilnosti te odgovornosti i funkcioniranja institucija.
”Potreban je partnerski odnos PIC-a i bh. institucija da se zaustavi silazna putanja i slabljenje povjerenja u institucije, kao i da se zaustavi njihovo korištenje u političke svrhe”, kazao je Raguž.
Komentirajući najavljeni sastanak premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom sutra u Beogradu, izrazio je bojazan da postoji dosta skrivenih namjera kada je u pitanju situacija u regiji.
Također se osvrnuo na Prijedlog Zakona o ombudsmenu za ljudska prava u BiH koji nije podržan na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH, kazavši da nije napravljena dovoljna koordinacija i sinergija između nadležnih institucija i tijela u pripremi ovog važnog i temeljnog zakona.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak mišljenja je da ovom zakonu mnogo toga nedostaje te je napomenuo da su postojali dodatni rokovi, ali da i nakon dosta vremena u zakonu ništa nije otklonjeno.
”Očekivali smo da će doći do suglasnosti, ali mislim da i sami ombudsmeni trebaju dati pozitivan doprinos da bi ovaj zakon bio prihvaćen”, rekao je Čolak.
Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić kazao je da ono što nedostaje u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi PIC-a jesu mjere koje bi trebale biti poduzete kako bi se situacija u vezi referenduma u RS-u dovela u red.
Sutrašnji sastanak Vučića i Dodika u Beogradu ocijenio je kao “petljanje Srbije u unutrašnje stvari u BiH”, koja, umjesto toga, treba da ispunjava svoje Dejtonske obaveze te pruži podršku miru i stabilnosti u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -