Utorak, 30 travnja, 2024

RADMANOVIĆ: Inzko pravio izvješće na temelju novinskih članaka

Must Read

Izvještaj visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka je samo dopunjeno izdanje prethodnog i to dopunjeno vašim novinskim člancima.

Ovako je na današnjem susretu s novinarima prokomentirao Inzkov izvještaj predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Izvještaj je dodatno ocijenio nepotpunim te kazao da se nije iznenadio jer ga je dio OHR-a napisao na osnovu novinskih članaka.

– Inzko ne kontaktira s domaćim dužnosnicima već vjeruje onome što mu njegovi suradnici serviraju – kazao je.

Potcrtao je da su za ovakvo stanje odgovorni domaći zvaničnici, ali da je  odgovorna i međunarodna zajednica.

– Vrijeme je da OHR prestane da djeluje u BiH, zaključio je.

Kada je u pitanju neodržani govor ambasadorice BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, Radmanović je istakao da je za ovaj događaj u potpunosti odgovorno Predsjedništvo BiH.

– Razni netačni navodi i objašnjenja su se pojavili u medijima, a  sada vam govorim da je u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH uradilo svoj dio posla, a članovi Predsjedništva nisu mogli usaglasiti konačnu verziju. Smatram da bi bilo bolje da smo se usaglasili i da je za to bilo potrebno samo malo truda i razumijevanja, ali, eto, nismo uspjeli – pojasnio je Radmanović.

O čemu se konkretno nisu moglu usaglasiti Radmanović nije precizirao ističući da nema smisla da sada prolazi svaku rečenicu prednacrta govora pojedinačno. Ipak, otkrio je da je jedan od “krivaca” formulacija o pitanju NATO-a.

Upitan šta to nije tačno u Inzkovom izvještaju, Radmanović je pojasnio da Izvještaj ne odslikava stvarno stanje u BiH, a neke od krupnih stvari oko kojih postoje veliki problemi oslikava i ocjenjuje kontroverznim.

– Primjer je glasanje o Rezoluciji o Siriji za koje mi tvrdimo da je direktno kršenje Ustava BiH dok ga Inzko naziva kontroverznim – rekao je.

Radmanović kaže da je “sam Inzko prije godinu dana napravio BiH problem koji ni do danas nije riješen”.

– Podsjećam vas, Inzko je poništio Odluku SIP-a BiH i na taj način stvorio veliki problem ovoj zemlji, potcrtao je Radmanović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -