Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

GONIČ ROBOVA: Vučenović od eksploatacije radnika iz BiH u Azerbejdžanu zaradio dva milijuna maraka!?

Must Read

Pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Srpku Vučenoviću, optuženom za “pranje” oko dva milijuna konvertibilnih maraka u razdoblju od 2008. do sredine 2013. godine, prenosi Balkan Justice Report.

Vučenović je optužen da je na svoje račune u više banaka na području Republike Srpske primio oko 730.000 dolara i 512.000 eura, koji potječu od trgovine ljudima.

U optužnici je opisano, prenosi BIRN BiH, da je novac primao od offshore kompanija s Paname, Novog Zelanda, iz Hong Konga, osoba iz Azerbajdžana, kao i od braće Milana i Bože Vučenović.

Protiv braće Vučenović i još 11 optuženih trenutačno je u tijeku suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog trgovine ljudima, odnosno radne eksploatacije radnika iz Bosne i Hercegovine u Azerbajdžanu.

U uvodnim riječima, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istaknulo je kako će dokazi pokazati da je Srpko Vučenović “prao” novac i da je kupovao nekretnine, strojeve i druge stvari kako bi prikrio podrijetlo novca. Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine najavili su kako će dokazati i da je optuženi znao da novac potječe od kaznenog djela.

Branitelj Srpka Vučenovića Dragiša Jokić kazao je da Tužiteljstvo BiH neće dokazati tvrdnje da je njegov klijent “prao” novac i da je znao da potječe od trgovine ljudima.

U ovom predmetu svjedočio je Nikola Savić iz Gradiške, čiju su sudbinu doživjele stotine drugih radnika koji su se otisnuli u nekadašnju sovjetsku republiku kako bi prehranili obitelji.

“Otišao sam raditi u Azerbajdžan 7. svibnja 2009. godine preko poduzeća “Serbaz”. Obećali su mi satnicu između pet i devet dolara, plaćeno liječenje i tri obroka dnevno. Kada sam stigao u Azerbajdžan sve je, međutim, bilo drukčije. Uzeli su mi putovnicu i s drugim me radnicima smjestili u neuvjetne kuće. Nismo imali hranu, toplu vodu ni bilo kakvu zdravstvenu zaštitu. Naprotiv, izgladnjivan sam, fizički izrabljivan i ostavljen umrijeti” dio je potresnog svjedočenja Nikole Savića.

Prvobitno je optužnicu u ovom predmetu podiglo Posebno tužiteljstvo Republike Srpske u ljeto prošle godine, a Okružni sud u Banjoj Luci proglasio se nenadležnim, nakon čega je optužnica proslijeđena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -