Četvrtak, 19 rujna, 2024

Hrvati koji ratuju u Ukrajini dobili zabranu ulaska u zemlju

Vrlo

Izgleda da su ukrajinske vlasti počele ‘čistiti’ svoje oružane formacije od stranih boraca od kojih je najveći dio pristigao iz raznih europskih krajnje desničarskih grupa i pokreta. Prema mirovnom sporazumu iz Minska, strani borci moraju napustiti zemlju ako ne uzmu ukrajinsko državljanstvo. Kako je provedba sporazuma nedavno opet zapela, što je izazvalo novu zabrinutost od obnove sukoba, izgleda da su ukrajinske vlasti odlučile provesti i ovu odredbu.

Tako je ulazak u zemlju zabranjen Hrvatu Ivi Dumančiću, koji se borio kao dobrovoljac u brigadi “Azov”, angažiranoj na obrani Mariupolja, grada na obali Crnog mora. Na svojem Facebook profilu Dumančić, topnički časnik, objavio je kako mu je na povratku s odmora u Ukrajinu odbijen ulazak u zemlju i izrečena zabrana ulaska na dvije godine.

Objavio je fotografiju svoje putovnice s unesenom zabranom, komentirajući kako je time njegova priča s Ukrajinom definitivno završena, te žali jer nije završio sve poslove koje je tamo planirao obaviti.

Otkazano gostoprimstvo

Ta je vijest ogorčila njegove ukrajinske suborce, pa tako jedan od njih objavljuje na Facebooku kako je hrvatski dobrovoljac sudjelovao u izviđanjima i sabotažama u području Širokina, mjesta koje je trenutno na najkritičnijem mjestu crte bojišta te oko kojeg su stalni oružani sukobi. Napominje se i kako je nečuveno da se ukrajinske snage odriču iskusnih vojnika koji imaju ratno iskustvo iz rata sa Srbijom, a neki od njih i iskustvo Legije stranaca. Kako se može zaključiti iz objave, Ukrajina je otkazala gostoprimstvo i drugim Hrvatima, kojih je kroz “Azov” prošlo 20-ak.

Postrojba “Azov” jedna je od prvih dobrovoljačkih postrojbi koja se istaknula u žestokim borbama s ruskim snagama, no cijelo vrijeme od medija ističe se i kao postrojba koja ne skriva neonacističku orijentaciju. Zbog simbola postrojbe, poput neonacističkih wolfsangela odnosno ‘vučje zamke’, simbola zabranjenog u Njemačkoj, do ‘crnog sunca’ i SS – runa, Rusi ovu postrojbu redovito ističu kao dokaz da su aktualne vlasti u Ukrajini fašističke te da im je cilj istrebljenje ruskog stanovništva na istoku, a “Azov” pri tom često optužuju i za brutalne ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Zapovjednik postrojbe Andriy Biletsky pri tom predvodi Socijal – nacionalni zbor Ukrajine čiji je i zastupnik u parlamentu. Politički je njegov pokret, pa tako i prostrojba, vezana i uz Desni sektor, krajnje desničarsku, ultranacionalističku stranku. Volodymyr Shpara, jedan od lidera Desnog sektora, pokreta koji je odigrao značajnu ulogu u revoluciji kojom je svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič, bio je i prvi zapovjednik “Azova”, dok je sada zamjenik zapovjednika.

Socijal-nacionalni zbor Ukrajine tako se zalaže za širenje Ukrajine u njezinim povijesnim granicama, te za borbu za oslobođenje cijele bjelačke rase, za novu, bjelačku, Europu, a dio njihova programa je i žestoko kažnjavanje ‘seksualnih perverzija (prije svega tu ubrajaju homoseksualnost, op.a.) te kažnjavanje bilo kakvih “međurasnih kontakata”.

Tajkun pokrovitelj

S obzirom na pedigre jedinice, priključili su joj se desničari sa svih strana Europe. Možda najpoznatiji i medijski najeksponiraniji od njih je švedski snajperist Mikael Skillt, zagovornik i aktivist grupa koje zazivaju bjelačku dominaciju, nešto što proizlazi iz nacističke arijevske ideologije. Jedan od istaknutijih stranaca je i Gaston Besson, francuski legionar koji se borio u Domovinskom ratu te je nakon rata ostao živjeti u Hrvatskoj, i preko kojeg je u Ukrajinu otišao najveći dio hrvatskih dobrovoljaca. Bliskost s nekim domaćim terminima i nazivima može se naći u nazivima “momci u crnom” i “crna postrojba”, odnosno, prevedeno na domaći, “crna legija”, kako se u “Azovu” vole nazivati.

No, u postrojbi često ove optužbe odbacuju tvrdeći kako se to možda odnosi na 10 do 20 posto njezinih boraca, dok istovremeno među njenim pripadnicima ima boraca iz 22 zemlje, između ostalog i Muslimana, pa čak i Židova.

Zapravo, možda najveća kontroverza oko “Azova” je činjenica da je brigada, kao i neke slične postrojbe, na početku rata u Ukrajini nastala pod pokroviteljstvom ukrajinskog tajkuna Ihora Kolomoyskyja, Židova, koji pored ukrajinskog ima i židovsko državljanstvo. Riječ je najbogatijem Ukrajincu koji ima i svoje banke, a bavi se i naftom, ima i rudarske kompanije kao i medije. Poznat je po tome što je svoje bogatstvo često širio uz pomoć bejzbol palica i naoružanih pratitelja, pa tako sada i “Azov” nazivaju njegovom privatnom vojskom. Na početku ruske agresije na istoku Ukrajine, zbog općeg nepovjerenja u vojne kadrove proizišle iz vremena Sovjetskog Saveza ili stasale pod ruskim patronatom, bilo je uobičajeno organiziranje sličnih jedinica koje su financirali pojedini tajkuni. Uskoro su sve te postrojbe uklopljene u novoosnovanu Nacionalnu gardu, pa tako “Azov” ima status specijalne policijske jedinice, a zapovjednik je ujedno i dužnosnik Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, nacistički predznak “Azova” već je počeo donositi probleme ukrajinskim vlastima na međunarodnom planu. Tako je Zastupnički dom američkog Kongresa u lipnju prošle godine izglasao zakon po kojem se zabranjuje obuka pripadnika “Azova” od američkih vojnih snaga, a sličan je zakon zatim donesen i u Kanadi.

Obuku ukrajinskih snaga na zapadu zemlje provodi oko 300 instruktora, pripadnika 173. padobranske brigade SAD-a.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Biskup Palić objavio dekret o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere, 19. rujna 2024. izdao Notu „Kraljica mira – o duhovnom iskustvu vezanim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -