Srijeda, 23 listopada, 2024

OBAMA I MERKEL: Za Siriju samo političko rješenje

Vrlo

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas zabrinutost zbog nedavnog porasta nasilja u Siriji i složili se da trajno rješenje može biti samo političko.

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog intenziviranja borbi u Siriji posljednjih dana. I dalje mislimo da je jedino pravo trajno rješenje političko rješenje koje bi pomjerilo Siriju ka inkluzivnoj vladi svih Sirijaca”, rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Hanoveru, prenosi Reuters.

Merkel je kazala da sa zabrinutošću primjećuje da se primirje ne poštuje.

Ona se složila s Obamom da treba usmjeriti svu snagu kako bi se mirovni proces doveo do uspjeha.

Povodom prijedloga o sigurnim zonama koje bi se mogle uspostaviti u Siriji za zaštitu civila, Obama je rekao da su za to potrebne kopnene snage.

Američki predsjednik je kazao da nema primjedbu na takvu ideju, ali da je praktično pitanje kako upostaviti te zone.

On je postavio niz pitanja na tu temu, između ostalog, i “koja zemlja će poslati kopnene trupe na teritoriju Sirije”.

O toj mogućnosti se razgovaralo u Pentagonu ali njeno sprovođenje je teško, rekao je Obama i ponovio da rješenje konflikta treba tražiti na političkoj razini.

Merkel je navela da ne podržava klasične “sigurne zone” u Siriji, ali je naglasila da bi razgovori u Ženevi mogli trasirati put za humanitarno područje za izbjeglice./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -