Četvrtak, 24 listopada, 2024

MARKOVINA: Sarajevo je najbolji primjer sveopćeg civilizacijskog poraza društva

Vrlo
- Advertisement -

Sarajevo  mi danas izgleda kao temeljito poražen grad, i to na svim razinama: od one primarno ljudske, preko socijalne, demografske, ekonomske i identitetske. Najveća tragedija u svemu tome je što u tom gradu imate još mnogo normalnih ljudi, koji su savršeno svjesni vladajućeg užasa, ali su ih posljedice rata, zajedno s ciničnim politikama, toliko ubile u pojam, da su probudile letargiju. Mimo toga, to je i dalje prekrasno mjesto koje svaki put kad sam tamo neumorno obilazim  i koje me uvijek iznova podsjeti na to kako se u Sarajevu nekada moglo i može lijepo živjeti. No, Srajevo je možda i najbolji primjer sveopćeg civilizacijskog poraza društva: u gradu u kojem je nekad domaća pamet proizvodila  danas se ne proizvodi ništa osim simboličkog nasilja. Kako u samom gradu, tako i po okolnim brdima – kazao je Dragan Markovina u interview za BH Dane.

A što mislite o Banjaluci?

Banjaluka  mi danas izgleda kao temeljito poražen grad, i to na svim razinama: od one primarno ljudske, preko socijalne, demografske, ekonomske i identitetske. Najveća tragedija u svemu tome je što u tom gradu imate još mnogo normalnih ljudi, koji su savršeno svjesni vladajućeg užasa, ali su ih posljedice rata, zajedno s ciničnim politikama, toliko ubile u pojam, da su probudile letargiju. Mimo toga, to je i dalje prekrasno mjesto koje svaki put kad sam tamo neumorno obilazim  i koje me uvijek iznova podsjeti na to kako se u Banjaluci nekada moglo i može lijepo živjeti. No, Banjaluka je možda i najbolji primjer sveopćeg civilizacijskog poraza društva: u gradu u kojem je nekad domaća pamet proizvodila  danas se ne proizvodi ništa osim simboličkog nasilja. Kako u samom gradu, tako i po okolnim brdima – kazao je Dragan Markovina u interview za BH Dane.

Tuzla?

Tuzla  mi danas izgleda kao temeljito poražen grad, i to na svim razinama: od one primarno ljudske, preko socijalne, demografske, ekonomske i identitetske. Najveća tragedija u svemu tome je što u tom gradu imate još mnogo normalnih ljudi, koji su savršeno svjesni vladajućeg užasa, ali su ih posljedice rata, zajedno s ciničnim politikama, toliko ubile u pojam, da su probudile letargiju. Mimo toga, to je i dalje prekrasno mjesto koje svaki put kad sam tamo neumorno obilazim  i koje me uvijek iznova podsjeti na to kako se u Tuzli nekada moglo i može lijepo živjeti. No, Tuzla je možda i najbolji primjer sveopćeg civilizacijskog poraza društva: u gradu u kojem je nekad domaća pamet proizvodila  danas se ne proizvodi ništa osim simboličkog nasilja. Kako u samom gradu, tako i po okolnim brdima – kazao je Dragan Markovina u interview za BH Dane.

Split?

Split mi danas izgleda kao temeljito poražen grad, i to na svim razinama: od one primarno ljudske, preko socijalne, demografske, ekonomske i identitetske. Najveća tragedija u svemu tome je što u tom gradu imate još mnogo normalnih ljudi, koji su savršeno svjesni vladajućeg užasa, ali su ih posljedice rata, zajedno s ciničnim politikama, toliko ubile u pojam, da su probudile letargiju. Mimo toga, to je i dalje prekrasno mjesto koje svaki put kad sam tamo neumorno obilazim  i koje me uvijek iznova podsjeti na to kako se u Splitu nekada moglo i može lijepo živjeti. No, Split je možda i najbolji primjer sveopćeg civilizacijskog poraza društva: u gradu u kojem je nekad domaća pamet proizvodila  danas se ne proizvodi ništa osim simboličkog nasilja. Kako u samom gradu, tako i po okolnim brdima – kazao je Dragan Markovina u interview za BH Dane.

Mostar?

To je moj rodni grad. Neobjektivan sam i emocionalno nakačen na njega pa nije moje da sudim. Jedan od rijetkih multietničkih gradova postratne Jugoslavije. Prljav je, i treba ga urediti. Polako se u njemu rađa suživot.

Napomena: Tekst je izmišljen. Markovina je ove gornje citate kazao upravo za Mostar.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -