Petak, 20 rujna, 2024

NIKŠIĆ OPET O CEMENTISANJU: SDA želi dvije općine u Mostaru, HDZ dvije izborne jedinice u FBiH

Vrlo

Predsjednik SDP-a BiH, proustaški nastrojen premijer bivše Vlade koja je krila svoj ustaški milje od javnosti, Nermin Nikšić naglasio je u Dnevniku TV1 da nije teško urediti Mostar po mjeri svih građana koji žele jedinstveni Grad, nego da je problem postići dogovor po mjeri SDA i HDZ-a BiH.

“SDA želi imati dvije općine u Mostaru, HDZ dvije izborne jedinice u FBiH. SDP će učiniti sve da tako ne bude. To je na tragu dodatnih podjela i cementiranja postojećih. To stvara pretpostavke za treći entitet u BiH“, tvrdi Nikšić.

SDP BiH i DF, podsjetio je Nikšić, uputili su Interresornoj radnoj skupini za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zajednički prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio provođenje odluke Ustavnog suda i održavanje izbora u Mostaru.

“Osim što nas je Interresorna radna skupina obavijestila da je primila naš prijedlog, više se o njemu nisu izjašvanjavli. Kada smo pitali kakva je sudbina tog prijegloda, dobili smo jasan odgovor da nema šanse da on bude podržan, iz prostog razloga što se radi o prijedlogu SDP-a i DF-a”, ispričao je Nikšić.

Nakon toga, SDP i DF odlučili su prihvatiti prijedlog nevladine organizacije Centar za mir i multietničku suradnju u Mostrau. Taj prijedlog, pojašnjava Nikšić, danas su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDP-a i DF-a u Parlamentu BiH.

“Pošto nisu htjeli prihvatiti prijedlog SDP-a i DF-a, mi smo ponudili prijedlog Centra za mir, koji je kompromis na tom planu. Vidjet ćemo jesu li spremni to podržati ili su se već dogovorili da neće prihvatiti ništa što nije njihov dogovor”, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

On je naglasio kako se u javnosti stalno govori o tome da rješenja za Mostar nema, jer se SDA i HDZ BiH nisu dogovorili. No, Nikšić smatra drugačije.

“Mislim da su se oni bili dogovorili da budu dvije općine u Mostaru i dvije izborne jedinice u FBiH. Zbog žestoke reakcije javnosti, sad se to svelo na drugu ravan. Želja je bila da dođemo u cajtnot, te da po principu ‘uzmi ili ostavi’, imamo rješenje koje su smislili SDA i HDZ. Ukoliko ga mi ne bismo podržali, bili bismo krivi, jer bismo došli u situaciju da se u Mostaru izbori opet ne održe. Ukoliko bismo ga prihvatili, glasali bismo protiv sebe, odnosno prihvatili bismo principe protiv kojih smo”, mišljenja je Nikšić.

Nikšić je za TV 1 prokomentirao i činjenicu da je dio današnjih sastanaka državnika iz regije održan u novootvorenom Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru.

On smatra da ne postoji potreba za Uredom u Gradu na Neretvi, te da se time iskazuje nepoštovanje prema državnim institucijama BiH.

Nikšić nije rekao postoji li potreba za uredom srpskog člana Predsjedništva BiH u Istočnom Sarajevu./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Von der Leyen iz Poljske najavila 10 milijardi eura za poplavljena područja u srednjoj Europi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -