Četvrtak, 24 listopada, 2024

ŠVICARSKA NA NOGAMA Muslimanski učenici ne žele se rukovati s profesoricom zbog vjere

Vrlo
- Advertisement -

Škola im je to dopustila.

Škola u švicarskom okrugu Therwil odlučila je da se dvojica učenika više ne moraju rukovati sa svojom profesoricom jer se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. Kako piše The Local, odluka je u ponedjeljak digla Švicarsku na noge.

Dvojica mladih muslimana (14 i 15 godina) prema svojim uvjerenjima ne smiju se fizički dodirivati sa osobama suprotnog spola, osim ako je riječ o osobama iz bliže obitelji. A u Švicarskoj postoji običaj rukovanja učenika i profesora.

Reagirala je ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga, koja kaže kako je rukovanje dio švicarske kulture. Felix Mueri, čelnik parlamentarnog odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, smatra da je riječ o gesti poštovanja i dobrog odgoja. Cristoph Eymann, čelnik Švicarske konferencije kantonalnih ministara obrazovanja inzistira da se ne može dopustiti da se žene u javnim službama tretira drugačije nego muškarce.

Kantonalne vlasti Basela, koje imaju ovlast promijeniti školsku odluku, nisu službeno komentirale slučaj. Tek je čelnica obrazovnog sustava ovog kantona rekla da smatra da je školska odluka pragmatična, ali da nije trajno rješenje.

Islamsko središnje vijeće Švicarske oglasilo se pak priopćenjem u kojem kaže da dvojica srednjoškolaca tek traže drugačiji način da pozdravljaju svoju profesoricu od rukovanja te da švicarske temeljne vrijednosti nisu ugrožene.

No, Federacija islamskih organizacija u Švicarskoj smatra kako je rukovanje između muškaraca i žena teološki dopustivo i da je normalno u nekim muslimanskim zemljama te kako ni u Švicarskoj ne bi to trebao biti problem.

Croexpress.eu

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SELAM TI ERUDITO! Genijalan, gotovo poetski govor Gorana Grlića Radmana, jednom , kada Hrvatska bude prosvijećena zemlja, učit će se u školama

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman održao je govor na HDZ-ovom skupu u Šibeniku koji je, umjesto političke...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -