Srijeda, 23 listopada, 2024

Presuđeno je velikosrpskom projektu

Vrlo

Bez obzira što Karadžić nije osuđen za genocid u svim općinama po točka optužnice ti zločini su dokazani iu njegovom slučaju samo nisu kvalificirani kao genocid. Smatram da je presuda vrlo važna, mogla bih reći čak i kapitalna s obzirom da je sveobuhvatna i da zapravo se odnosi na sve ono što se događalo u Bosni i Hercegovini, ističe Biserko.

S obzirom da se radi o predsjedniku RS-as ona je i osuda tog velikosrpskog projekta u BiH, znači ona ima dalekosežnije posljedice i važna je pretpostavka za sve ono što će se dešavati između Bošnjaka i Srba u nekom dijalogu i suočavanju s prošlošću. On je dobio kaznu od 40 godina, to je visoka kazna iu njegovom slučaju doživotna ali vidjet ćemo kako će se na drugostupanjskom postupku tretirati, napominje Biserko.

Govoeći o radu Suda Biserko je istakla da je Tribnul imao i propusta. Međutim kada gledamo iz današnje perspektive i analiziramo rad haškog tribulana on je itekako važan za regiju, imajući u vidu međunarodni karakter, on je bio jedinstvena pa da kažem i sretna okolnost za našu regiju, s obzirom da su pred njim 20 godina iznošeni dokazi za zločine u regiji. Možda svaka presuda nije bila adekvatna prema zločinu, međutim svi dokazi i dokumenti koji su tamo sakupljeni sigurno daju jednu širu sliku i bit će i dalje vrlo važni u utvrđivanju povijesne istine, smatra Biserko.

Reakcije srpskog političara koji su nezadovoljni ovakom presudom su očekivane, kao i ranije a posebno ovdje u Beogradu, ističe Biserko.

Sve presude su kvalificirane kao političke, antisrpske, čak se govori da se Karadžiću nije dozovolilo iznijeti svoje dokaze a imao je preko 200 svojih svjedoka. To je očekivana reakcija Beograda i Republike Srpske. Međutim treba se nadati da će neka nova generacija prići tome na jedan otvoreniji i odgovorniji način.

Presuda Karadžiću je utoliko važnija od presude koja treba biti izrečena Ratku Mladiću iz proste činjenice što je Karadžić bio predsjednik što prejudicira i osudu Ratka Mladića za ista djela, zaključila je u izjavi za Vijesti.ba, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -