Srijeda, 23 listopada, 2024

POVEZANI S TERORIZMOM U PARIZU Bombaši na aerodromu u Bruxellesu su braća Khaild i Brahim el-Bakraoui

Vrlo

Dvojica bombaša samoubojica odgovornih za terorističke napade u briselskoj zračnoj luci su braća Khaild i Brahim el-Bakraoui.

Belgijska televizija RTBF tvrdi kako su obojica otprije poznati policiji, a kako javlja Guardian policija je za njima već tragala zbog sumnje da su povezani s napadima u Parizu.

Khalid el-Bakraoui navodno je koristio lažno ime kako bi iznajmio stan u briselskoj četvrti Forest gdje je policija pronašla otisak prsta Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade u Parizu, prenosi Fena.

Na snimci sa sigurnosnih kamera u briselskoj zračnoj luci vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljag. Braća el-Bakraoui odjevena su u crno i na lijevoj ruci imaju rukavicu, u kojoj je vjerojatno detonator za eksploziv koji se nalazio u koferima ispred njih.

Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi je 24-godišnji  Najimu Laachraoui koji je u bijegu i za njim se aktivno traga. Osumnjičen je da je  napravio eksplozive koji su korišteni tokom terorističkog napada u Parizu.

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu.

“Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale”, izjavio je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren, prenose belgijski mediji.

“Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala”, dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg.

Policija je uspjela pronaći taksistu koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničke stanice  u briselskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, ekserima, te hemikalije  za izradu bombe kao i zastavu Islamske države.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Narod u Odžaku kaznio HDZ zato što je policajac tukao poljoprivrednika?

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Anes Osmanović preuzeo je vodstvo u utrci za načelnika Općine Odžak, zahvaljujući glasovima pristiglim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -