Petak, 18 listopada, 2024

SKOKO Simbolički prijelaz s daytonske na briselsku fazu PLENKOVIĆ Hrvati su vezivno tkivo BiH PEPIĆ Izborna i teritorijalna reforma za kredibilnost

Vrlo
umrezibih.jpg.688x388_q85_crop_upscale

O europskoj perspektivi BiH u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ govorili su su HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, politički analitičar Božo Skoko i kolumnist poskok.info i bloger Večernjeg lista Ivan Pepić.

Simbolički je ovo prijelaz BiH s daytonske na briselsku fazu, tvrdi Božo Skoko. Uvjeren je da upravo EU može natjerati BiH na toliko potrebne promjene jer je trenutačna situacija na duže staze neodrživa. Nada se da će Bruxelles ubrzati izmjene sporazuma iz Daytona. Institucije u BiH moraju europski put shvatiti kao motiv, a veliki jamac za uspjeh pristupnog puta BiH prema EU-u pronalazi u građanima koji su daleko spremniji za reforme nego političke elite.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković smatra da je otvaranje aplikacije velika prekretnica za BiH. Zahtjev je pravno utemeljen, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu prije 7 mjeseci i za sada sve ide predviđenim tijekom, rekao je. Bitna promjena za BiH na europskom putu dogodila se ulaskom Hrvatske u EU, a Hrvati u BiH su prepoznati kao vezivno tkivo za opstanak BiH. Hrvatski pristup je jasan, naglašava, a to znači da je BiH broj 1 kada je riječ o našoj vanjskoj politici.

Ivan Pepić rješenje za BiH također pronalazi u Hrvatima, koji su rješenje za europski put. Problem nije u građanima već u političkim elitama, osobito onoj srpskoj kad govorimo o politizaciji pristupa EU, koje su usmjerene na unutarnja pitanja. Izrazio je nadu da će predstavnici EU-a Hrvate u BiH prepoznati kao partnera na europskom putu. Pepić ističe i dugotrajnu ulogu nametanja politika od strane međunarodne zajednice, a to će se pitanje morati riješiti.

Važno je napomenuti pitanje jednog stanovnika iz Slavonskog Broda, koji je upozorio na zagađenje zraka koja stiže iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Plenković je odgovorio da europski zastupnici utiču na Europsku komisiju da pritiskom na BiH riješe to pitanje.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.
poskok.info/hrt.hr
- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -