Utorak, 30 travnja, 2024

ČOVIĆ: Komšić dugo traži način kako da napravi krizu u BiH

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio da bi danas u BiH bilo mnogo više urađenog posla da je nakon izbora primijenjen model koji je zagovarao, odnosno da izborni pobjednici formiraju parlamentarnu većinu od nižih ka višim razinama vlasti.

“Moramo se nositi s onim što imamo na političkoj sceni do nekih novih izbora kad ćemo, nadam se, s više odgovornosti poštovati izborni rezultat kako nam se ne bi ponavljale greške od izbornog ciklusa i gluposti u kojima smo, misleći da druge varamo, varali sebe i cijelu BiH držeći je kao taoca tih ideja”, rekao je Čović.

Čović je za Glas Srpske napomenuo da je iz razgovora s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom saznao da on nema interes participirati u Vijeću ministara BiH. Čović smatra da SDS i HDZ BiH, čiji je i lider, nemaju previše prostora da na bilo koji način utječu na situaciju u vezi s ulogom SBB-a BiH u vlasti na svim razinama.

On je ocijenio da se u Federaciji BiH i u najvećem dijelu županija moraju “presložiti parlamentarne većine” i do kraja godine realizirati zadatke iz reformske agende.

“Paralelno treba otvoriti proces unutarnjih reformi koji je neophodan za ekonomsku i socijalnu stabilnost. Ovih dana će biti intenzivnih razgovora i sa strankama iz Republike Srpske kako bismo napravili iskorak, zatvorili vrata nesporazuma i počeli rješavati ključne probleme”, naveo je Čović.

Komentirajući tvrdnje predsjednika DF-a Željka Komšića da od lidera SDA Bakira Izetbegovića nije tražio ništa osim da ne bude usvojen mehanizam koordinacije, tvrdeći da time Čović i HDZ BiH žele županijama osigurati nadležnosti koje imaju entiteti i BiH, Čović je rekao da Komšić već dugo traži način kako da napravi apsurd i krizu u BiH, ali da u tome neće uspjeti, jer iz Ustava FBiH proizilazi ogroman broj nadležnosti županija.

Govoreći o strukturalnom dijalogu u BiH, Čović je rekao da taj dijalog mora biti završen, jer pravosuđe ne funkcionira na pravi način i sve razine vlasti će morati dogovoriti funkcionalan mehanizam kojim se može provoditi i nadgledati svaki segment pravne države.

Napominjući da Predsjedništvo BiH još nije dobilo nacrt sporazuma između BiH i Islamske zajednice, koji je nedavno usvojilo Vijeće ministara, Čović je rekao da će nastojati napraviti standardni model odnosa BiH i svih vjerskih institucija, te da se okviri o vjerskim pravima i slobodama moraju standardizirati i kreirati na uravnotežen način.

On je izrazio zadovoljstvo što će biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije, te istaknuo da BiH sa susjedima mora graditi bolje odnose, da treba razgovarati o gospodarskoj suradnji i zajedničkim infrastrukturnim projektima prenosi Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -