Srijeda, 8 svibnja, 2024

RASTE PRITISAK NA PUTINA: Britanci: "Samo jedan od 20 napada usmjeren je na ISIL!"

Must Read

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zatražio je od predsjednika Rusije Vladimira Putina da razmisli o bombardiranju ciljeva u Siriji, optužujući rusku vojsku da zatvara oči pred pogibijom desetaka civila.
U intervjuu za Al Jazeeru Erdogan je izrazio ljutnju zbog toga što je Moskva informira Ankaru da će napadati ciljeve skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, a zapravo je napadala položaje sirijskih pobunjenika.
“Ja ću svakako razgovarati s Putinom … Izrazit ću svoju tugu”, rekao je Erdogan.
“S obzirom da su naše države prijateljske, zatražit ću od njega da razmotri korake koje su poduzeli po ovom pitanju i ono što su učinili”, rekao je predsjednik Turske.

On je dodao da želi shvatiti zašto je Rusija toliko zainteresirana za Siriju i naveo da je 65 osoba poginulo u ruskim zračnim napadima u Siriji.
Moskva je ključni saveznik sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, dok Ankara smatra da je njegovo svrgavanje s vlasti jedini način da se riješi kriza u toj zemlji.
U međuvremenu, britanski ministar obrane Michael Fallon je izjavio da samo jedan od 20 ruskih napada u Siriji za cilj ima mete ISIL-a, upozoravajući da umjesto toga ruski predsjednik Vladimir Putin ubija civile kako bi učvrstio položaj Bashara al-Assada.
U razgovoru za dnevnik The Sun Fallon je kazao: “Naši dokazi upućuju na to da Rusi izbacuju nenavođeno streljivo na civilna područja, ubijajući civile, i izbacuju ga na Slobodne sirijske snage koje se bore protiv Assada”, rekao je. “On učvršćuje Assada i produljuje patnje”.
Fallon je rekao da Putinovo djelovanje komplicira stanje u Siriji, ali je britanska vlada uspjela ostvariti napredak u uvjeravaju oporbenih laburističkih parlamentarnih zastupnika da podrže udare u Siriji, dodavši da bi bilo nemoralno to ne učiniti.
“Ne možemo to ostaviti francuskim, australskim i američkim avionima kako bismo britanske ulice ostavili sigurnima”, rekao je.
Rusija je najavila da će njezini zračni napadi u Siriji trajati tri do četiri mjeseca. U petak su su Sjedinjene Države, Turska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Katar i Saudijska Arabija upozorili Rusiju da odmah prestane sa zračnim napadima na sirijsku oporbu i civile.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -