Subota, 28 rujna, 2024

KOCIJANČIĆ: SSP će pojačati političku, ekonomsku i trgovinsku vezu BiH sa EU

Vrlo

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji danas stupa na snagu, dovest će do još bliže suradnje EU s vlastima u BiH te će pojačati političku, ekonomsku i trgovinsku vezu BiH sa zemljama ovog političkog bloka. Ovo je za „Avaz” kazala Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, visoke predstavnice EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednice Europske komisije.

Kocijančič podsjeća na koristi koje će našoj zemlji donijeti aktiviranje Sporazuma koji je godinama čekao zbog neuspjeha vlasti da ispune uvjete.

Usvojena izjava Brisel je krajem prošle godine, na inicijativu Njemačke i Velike Britanije, odlučio, s namjerom da pokrene reforme, da Sporazum uvjetuje samo izjavom svih lidera o namjeri da izvrše promjene.

Nakon višemjesečnih konsultacija izjava je ispunjena, a EU uradila svoj dio posla.

– Ovaj ugovor bit će od sada glavni okvir za odnose EU i BiH i on će vašu zemlju pripremati za buduće članstvo u EU. On će konkretnije nadograditi odnose EU i BiH kroz uspostavljanje posvećenog institucionalnog okvira, a osim toga njegovo stupanje na snagu će povećati samopouzdanje domaćih, ali i stranih investitora. Također, kompanije iz BiH, ali i EU, imat će pristup novim tržištima, poboljšat će se poslovne mogućnosti, što će na kraju dovesti do ekonomskog rasta i zapošljavanja – kazala je Kocijančič.

Osim toga, SAA će doprinijeti ubrzanom usklađivanju zakonskih normi BiH s onima iz EU, što će građanima osigurati bolji i kvalitetniji život. No, osim što donosi mnogo pozitivnog, dodaje Kocijančič, SAA traži i nešto zauzvrat.

– Sporazum sa sobom donosi i novu odgovornost za bh. političare. Prvi fokus mora biti na usvajanju i implementaciji reformske agende. Vladajući političari moraju udvostručiti svoja zalaganja i ispuniti očekivanja građana – istakla je Kocijančič za “Avaz”.

( politika24/ Fena )

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -