Četvrtak, 24 listopada, 2024

RCC: Na Balkanu postoje dvije brzine

Vrlo
- Advertisement -

Na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), održanom u petak u Tirani, čula se snažna potpora nastojanjima ove organizacije u poticanju gospodarskog oporavka i ubrzavanju procesa europske integracije regije.

Domaćin sastanka, ministar vanjskih poslova Albanije i predsjedavajući Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Ditmir Bushati kazao je da je RCC pokazao svoju vrijednosti povećanjem pozitivne sinergije u regiji i neumornim radom na stvaranju novog Balkana, kao regije mira i blagostanja.

Bushati je naglasio potrebu za većom koordinacijom napora regije, kao i većom uključenošću civilnog društva u sam proces.

Glavni tajnik RCC-a Goran Svilanović govorio je o potrebi da se regija bolje poveže sa EU i pokaže novi duh i kulturu suradnje, kao i da se usredotoči na rast i stvaranje radnih mjesta.

Uprkos izazovima, rekao je Svilanović, gospodarstva iz jugoistočne Europe koja teže članstvu, ostvarila su znatan napredak u procesu europske integracije. Glavna uloga RCC-a, dodao je on, je da služi kao graditelj mostova i da pridonese regionalnim nastojanjima za gospodarski oporavak regije.

Dopremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je o potrebi da se unaprijedi poslovno okruženje u regiji i pohvalio je RCC za regionalnu suradnju za poticanje međusobnoga dijaloga.

Na godišnjem sastanku također je prihvaćena kandidatura Svilanovića za drugi mandat na poziciji glavnoga tajnika RCC-a, kao i godišnje izvješće o regionalnoj suradnju u jugoistočnoj Europi za period 2014. – 2015. godina.

Nakon godišnjega sastanka, RCC je predstavio “Platformu za praćenje razvoja jugoistočne Europe (SEEDS)”, koja predstavlja mehanizam za praćenje napretka regije, ili njegovoga odsustva, u sferi gospodarstva.

Platforma predstavlja sveobuhvatnu Internet platformu koja obuhvata opsežno ispitivanje javnoga i poslovnoga mnijenja i omogućava korisnicima da prate provedbu razvojne strategije regije “Jugoistočna Europa 2020″ (JIE 2020) te da vrše usporedbu napretka svog gospodarstva u odnosu na druga.

Predstavljajući SEEDS, koordinator strategije JIE 2020 Sanjin Arifagić rekao je da je potreban sustav praćenja poput ovog, da bi mogli vidjeti što to radimo pogrešno i što treba mijenjati.

”Treba biti mjerljiva tako da možemo raditi poboljšanja, a platforma za praćenje razvoja jugoistočne Europe upravo je iz toga razloga i napravljena”, kazao je Arifagić.

Komentirajući platformu i ono što ona nudi, direktor Instituta za medije Albanije Remzi Lani je rekao da ispitivanje javnoga mnijenja u sklopu Balkanskog barometra pokazuje da na Balkanu postoje dvije brzine: brzina integracije u EU i brzina regionalne suradnje.

”Iako se čini da je brzina europske integracije preovladavajuća, upravo je brzina koju RCC stvara ta koja obavlja izvanredan posao na jačanju regionalne suradnje i omogućava joj da ju sustigne”, kazao je Lani.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -