Petak, 18 listopada, 2024

Što je otkrila Financijska policija u Aluminiju, EP HZ HB, EP BiH?

Vrlo

Glavni inspektor Financijske policije FBiH Zufer Dervišević dostavio je Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH informacije o njihovim dosadašnjim nadzorima u Elektroprivredi BiH (EPBiH), Elektroprivredi HZHB (EPHZHB) i Aluminiju koje je resorni ministar zatražio početkom ovog tjedna.

Iz informacija se saznaje da je Financijska policija kontrolirala financijsko poslovanje Elektroprivrede HZHB za razdoblje od početka 2009. do kraja 2012. godine, financijsko i devizno poslovanje Aluminija od početka 2011. do kraja 2013, ali uz kontrolu konkretnih poslovnih događaja za vrijeme od 1997. do 2010. godine, kao i da je kontrolirala dio poslovanja Elektroprivrede BiH, saznaje Oslobođenje.

Obilje nezakonitosti

Kad je u pitanju kontrola Aluminija, glavni inspektor kaže da su izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima i počiniteljima u završnoj fazi i da će krajem svibnja s prikupljenim objektivnim i subjektivnim dokazima biti proslijeđeni nadležnom tužiteljstvu na ocjenu i daljnji postupak.

– Sadržaji izvještaja tretiraju identificirane, personalizirane, kvantificirane i kvalificirane nepravilnosti i nezakonitosti koje imaju obilježja krivičnih djela, a odnose se na postupanje uprava i članova Nadzornog odbora Aluminija u kontroliranom razdoblju, navedeno je u informaciji.

Naglašeno je da je upravo zbog vrste i obima utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, a koje “izvan razumne sumnje imaju obilježja krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH, te broja identificiranih osoba koja su involvirana u njihovo počinjenje”, izrada izvještaja zahtijevala dodatno vrijeme.

Financijska policija u EPHZHB ušla je po dva naloga Tužiteljstva HNŽ-a iz 2012. godine, te u inspekcijskom nadzoru na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza sačinila izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima protiv čak 26 osoba i pravnog osoba i poslali ga nadležnom tužiteljstvu. Sadržaj ovog izvještaja također tretira identificirane, personalizirane, kvantificirane i kvalificirane nepravilnosti i nezakonitosti koje imaju obilježja krivičnih djela, a odnose se na postupanje uprava i članova Nadzornog dobora EPHZHB u kontroliranom razdoblju, navodi se u Izvještaju Financijske policije F BiH.

Manja dobit

U EPBiH financijski policajci su ušli po zahtjevu sarajevskog Županijskog tužiteljstva od 2011. godine, a kontrola dijela poslovnih događaja je izvršena osim u EPBiH i u Ministarstvu energetike, Komisiji vrijednosnih papira i drugim pravnim osobama i organima uprave, a nakon provedene kontrole, izvještaj je sačinjen u srpnju 2011. i na daljnji postupak i ocjenu dostavljen Županijskom tužiteljstvu Sarajevo. Financijski inspektori su u kontroli utvrdili postojanje osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima članova NO EP BiH , a koji su neposredno doprinijeli da EP BiH ostvari manju dobit od planirane za 2009, nakon čega je u siječnju 2013. također sačinjen izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniteljima i s dokazima predan nadležnom tužiteljstvu. Financijskoj policiji se u svibnju 2012. obratio i sadašnji direktor EPBiH Elvedin Grabovica, ukazujući na podat

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -