Subota, 29 lipnja, 2024

POZNAT I KAO SANCHEZ “Balkanjeros” iz Sarajeva prati osobe koje se bore na strani ISIL-a

Must Read

U Sektoru za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Sirije (Politički sigurnosti direktorat Sirije – jedna od sirijskih sigurnosnih/obavještajnih službi) od prosinca 2014. godine radi Sarajlija S.Š., piše novinska agencija Patria

Ovaj državljanin BiH, rođen 1980. godine poznat je i po nadimku Balkanjeros i Sanchez.

Bivši je uposlenik britanskih privatnih zaštitarskih tvrtki „Aegis Defence Servises“ i firme “Control Risks”, radio je na poslovima zaštite, lica i objekata u Afganistanu, Iraku i Libiji, gdje je osiguravao  strana visoka diplomatske osobe, i pojedine članove vlade Afganistana te Američku ambasadu u Bagdadu.

Među osnovnim operativnim zadacima koje obavlja spadaju pratnja i potencijalno „uklanjanje” osoba sa Balkana koje se bore na strani pobunjenika ili ISIL-a.

Isključivi razlozi rada za sirijski režim jeste novac, a ne ideološki ili politički motiv, za što dobiva “naknade” od 10.000 do 15.000 dolara mjesečno. On je dio grupe, obučenih ljudi “plaćenika” iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji rade isključivo za državne sigurnosne službe od Iraka i Afganistana pa do Sirije, što ih razlikuje od drugih, koji rade za privatne tvrtke ili za paravojne jedinice i organizacije.

S.Š. je, inače, završio Srednju policijsku akademiju u Sarajevu, a školovao se dodatno i u Srbiji te Sloveniji.

Također, on je bivši uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje je radio u službi za osiguranje diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nakon susreta s Konakovićem Fajon izrekla uobičajnu frazu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas s ministricom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -