Utorak, 22 listopada, 2024

Sigurnosne strukture u BIH pune su AID-ovaca, a tisuće radikalnih “spavača” je u zemlji i okruženju

Vrlo

Napad na policijsku postaju u Zvorniku, u kojem je Nerdin Ibrić (24) ubio policajca Dragana Đurića i ranio policajce Željka Gajića i Stevu Milovanovića, drugi je teroristički akt koji se u posljednjih sedam dana dogodio na prostoru bivše Jugoslavije.

Sličan napad dogodio se 21. travnja ove godine kada su naoružani napadači, koji su nosili maskirne odore s oznakama OVK, a među sobom komunicirali na albanskom jeziku, napali policijsku postaju u selu Gošince, općina Lipkovo, na sjeveru Makedonije.

Teroristi, među kojima je bilo i desetak bivših pripadnika zloglasnog odreda El Mudžahedin iz BiH, razoružali su i lisicama vezali trojicu policajaca, dok su jednog počeli udarati, a sve su snimali kamerom.

Napadači su rekli da su iz OVK, da ne žele Ohridski sporazum, koji je 2001. godine zaustavio albansko-makedonske sukobe, već svoju samostalnu državu, nakon čega su pustili zarobljene policajce, kojima su rekli da tu poruku prenesu nadležnima u Makedoniji.

Brojni stručnjaci za sigurnost i borbu protiv terorizma ovaj napad su doveli u vezu s BiH, odnosno islamskim fundamentalistima koji su se tijekom rata u BiH borili na strani muslimanskog rukovodstva.

Sigurnosni stručnjaci su pojasnili kako su to pretežno pripadnici vehabijskog pokreta i zloglasnog odreda El Mudžahedin, koji je počinio brojne zločine, a koji su se nakon rata u BiH “razmilili” po Balkanu, djelujući i dalje na prostoru BiH, ali i Srbije – Kosova, Raške i Preševske doline, te Makedonije.

Srna navodi kako su regionalne, ali i svjetske sigurnosne agencije, upozoravale ranije da upravo s tih prostora veliki broj “ratnika radikalnog islama” odlazi, pretežno, u Siriju, gdje se bore u redovima Islamske države te da je veliki broj terorista “spavača” na području zapadnog Balkana koji su u svakom trenutku spremni da izvrše teroristički napad.

Prema informacijama tih agencija, na Balkanu se nalazi oko 10.000 spavača terorističke mreže al Qaida, od kojih samo u BiH oko 3.000.

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić smatra kako institucije Srpske ne mogu vjerovati sigurnosnim strukturama BiH “koje imaju obavezu prema stranim obavještajnim službama”.

“Raspadom bivše SFRJ i ratom u BiH etničke grupe su instalirale kadrove u sigurnosne strukture koji ne odustaju od ratnih ciljeva, a teroristički napad u Zvroniku ide u prilog ovome”, rekao je Vukotić.

On je ocijenio kako u sigurnosnim institucijama BiH rade nekadašnji pripadnici muslimanske obavještajne službe AID, koji su bliski iranskim obavještajcima.

“Bojim se kako pojedini bošnjački političari pokušavaju iskoristiti teroristički akt u Zvorniku za priču o uspostavljanju zajedničkih policijskih struktura u BiH, što je apsolutno nedopustivo”, dodao je Vukotić.

Analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković je Srni izjavio kako teroristički napad u Zvorniku pokazuje kako je islamistički terorizam počeo otimati se kontroli i ”Europa bi trebala shvatiti kako samo jak srpski faktor može biti protuteža njegovom nadiranju”.

“Samo jak srpski faktor, prije svega, jaka Republika Srpska unutar BiH, kao jamac stabilnosti BiH, i jaka Srbija mogu biti njihovi pravi saveznici na Balkanu i protuteža nadiranju islamskog terorizma”, rekao je Anđelković.

On je istaknuo kako je Zapad vrlo dugo “koketirao sa islamskim ekstremistima”, kako na Balkanu tako i na Bliskom, pa i srednjem istoku, pri čemu su mnoge islamističke organizacije stvorene i sponzorirane od SAD i nekih drugih zapadnih sila.

“Taj islamski ekstremizam počeo se otimati njihovoj kontroli i pravi im velike probleme na Istoku i mnogim drugim državama. Posledica toga je da je cijela BiH preplavljena islamističkim ćelijama i ‘spavačima’ koji se u nekom trenutku mogu aktivirati i napraviti kaos u cijeloj regiji, ne samo u BiH”, istaknuo je Anđelković.

Sindikat radnika unutarnjih poslova Republike Srpske osudio je teroristički napad u Zvorniku, ističući kako je pucanj na policajca – pucanj u instituciju države, što je jedno od najtežih krivičnih djela u svakom društvu.

Iz Sindikata navode kako je ovaj teroristički čin još jedno upozorenje odgovornim institucijama u Republici Srpskoj i BiH da je terorizam, kao prijetnja suvremenom čovječanstvu, odavno prisutan na ovim prostorima.

“Nažalost, slični događaji koji su se nedavno dogodili kada su policajci bili meta terorista nisu bili dovoljna opomena i razlog da se odlučnije krene u borbu protiv ovog zla”, priopćeno je iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

SRNA

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAKVA DOBRA VIJEST: Ljubušanin donio vodu u afričko selo!

Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac objavili su u utorak plemenito djelo jednog od svojih župljana, zahvaljujući...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -