Utorak, 22 listopada, 2024

Nitko se ne odriče svog Srbina

Vrlo

Sarajevo – Formiranje Vlade FBiH, koje je zapelo jer je utvrđeno da je među kandidatima za ministre višak Srba, nije bilo ništa izvjesnije ni u petak budući da HDZ, SDA i DF imaju udaljene stavove glede mogućeg rješenja.

Dok u DF-u poručuju da neće dati suglasnost za formiranje Vlade u sastavu u kojem HDZ ima ministra iz reda Srba, u HDZ-u o povlačenju kandidata ne razmišljaju. SDA smatra da je rješenje da netko od Srba promijeni nacionalno opredjeljenje.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara iz HDZ-a BiH rekao je za “Glas Srpske” da je odluka o imenovanju Vlade na snazi ​​i da povlačenje suglasnosti za kojim je posegnuo potpredsjednik FBiH iz reda Srba Milan Dunović iz DF-a ne znači i poništenje odluke o imenovanju .

– Nisam povukao odluku o imenovanju Vlade i ona je na snazi ​​jer predsjednik Federacije potpisuje odluku. Čekam da se kandidati za ministre pismeno izjasne o nacionalnosti i kada dobijemo izjašnjenje, Vladu može potvrditi Parlament FBiH. Nadam se da će se to dogoditi sljedećeg tjedna – rekao je Čavara.

Ponovio je da je Dunovićevo povlačenje suglasnosti ishitreno. – Čini se da u DF-u nema stalnost u odlukama pa u ponedjeljak imamo jedan stav ove stranke, u srijedu drugi, au petak treći koji nemaju veze jedan s drugim. Teškom stanju u Federaciji ne treba dolijevati ulje na vatru – rekao je Čavara i izrazio nadu da DF neće odustati od koalicijskog dogovora iako je svaki scenarij moguć.

Dunović je rekao da se neće predomisliti i promijeniti odluku o povlačenju suglasnosti na imenovanje Vlade FBiH.

– Predložena Vlada je neustavna. Od početka je postojao dogovor da DF predloži tri ministra iz reda Srba, a HDZ pet ministara iz reda Hrvata i jednog iz reda ostalih. Međutim, dogovor nije ispoštovan – rekao je Dunović.

Šef Kluba poslanika DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Džonlagić rekao je da je Dunović povukao suglasnost zbog neustavnog broja ministara iz reda srpskog naroda i da je sjednica federalnog Parlamenta moguća tek kada bude otklonjen taj nedostatak. Poručio je da Dunović i DF neće dati suglasnost za formiranje Vlade u sastavu u kojem HDZ BiH ima ministra iz reda srpskog naroda.

– Ako HDZ želi da se formira Vlada BiH, ispoštovaće dogovor koalicijskih partnera – rekao je Džonlagić.

Šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović rekao je da se stvar može riješiti ako se jedan od četiri ministra iz reda srpskog naroda izjasni kao ostali.

– U tom slučaju moguć je isti sastav Vlade. Očekujem da će se to riješiti najkasnije do utorka jer se mora hitno donijeti proračun. Ako se zakujete pred ovim malim problemom, kako ćemo rješavati velike – rekao je Osmanović.

Središnje izborno povjerenstvo BiH do sada nije dozvoljavala promjenu nacionalnog izjašnjavanja nakon izjašnjavanja u obrascima za izbore.

Lider HDZ-a Dragan Čović je u petak kazao da je iznenađen što Vlada FBiH nije potvrđena i dodao da će zatražiti detaljne informacije i razgovarati s partnerima.

– Mi smo u ponedjeljak predstavili sve kandidate za Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH i do srijede, kada su predsjednik FBiH i dva potpredsjednika potpisali sastav Vlade, nismo imali nijedne primjedbe. Kako ćete onda razumjeti da vam netko u četvrtak kaže da ima primjedbe – upitao je Čović.

Na pitanje hoće li HDZ odustati od srpskih pozicije u Vladi i povući kandidaturu Zore Dujmović, Čović je rekao da trenutno ne razmišlja na takav način, ali da će učiniti sve da bi prepreka bila otklonjena. Istaknuo je da Vijeće ministara BiH ne treba čekati na dogovor o Vladi FBiH i naglasio da federalna Vlada mora biti formirana idućeg tjedna.

Ustavom FBiH propisano je da se Vlada sastoji od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministra iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda. DF je predložio tri, a HDZ jednog Srbina. Mada je u četvrtak postojala sumnja da nedostaje jedan Bošnjak, ispostavilo se da se kandidat DF-a Reuf Bajrović ipak izjasnio kao Bošnjak, a ne kao ostali.

Inzko i Daviddi
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istaknuo je da je sramota da formiranje Vlade FBiH traje pet mjeseci nakon općih izbora i dodao da kao građanin ne bi imao razumijevanja za takvo odugovlačenje. Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izrazio je očekivanje da će biti pronađeno rješenje za formiranje vlasti u FBiH.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAKVA DOBRA VIJEST: Ljubušanin donio vodu u afričko selo!

Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac objavili su u utorak plemenito djelo jednog od svojih župljana, zahvaljujući...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -