Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

IVANIĆ: Da je BIH trofederalna, već bi sve razine vlasti bile u pogonu, no na žalost nije moguća ni centralizacija ni raspad BiH

Must Read

Da je BIH jednostavna torfederalna zemlja ona bi danas bila funkcionalna i kudikamo jeftinija, sa daleko boljim društvom u njoj. No takva BIH nije dozvoljena za razmatranje a krivce za to funkcionalno i jednostavno rješenje ne tražite među BH političarima, nego u stranim silama moći koji u ovoj zemlji nastoje zadržati kontrolu propadanja kako bi s vremenom mogli preuzeti sve njene resurse. Kada to urade svako funkcionalno rješenje BIH bit će im poželjno pa tako i federalizacija BIH koja nije nikakav bauk nego euoropska praksa u svim višeetničkim društvima Europe.

BiH s asimetričnim, federalnim uređenjem može i mora opstati jer ne vidim koje su druge opcije. Otvaranje pitanja može li BiH ovako opstati rađa samo dva čista rješenja: ili potpunu centralizaciju ili raspad.

 

Niti mislim da je centralizacija moguća jer ju veliki dio stanovništva neće prihvatiti, niti mislim da je raspad moguć jer niti jedna strana u BIH nije dovoljno snažna za provedbu takvog procesa.

U ovom trenutku moguće je samo ono što imamo – kompromis. Mi ćemo funkcionirati ako hoćemo funkcionirati u postojećem okviru, a ako ne, ne može nas spasiti nikakav ustav, nikakva superidealna rješenja stavljena na papir.

Ovo za sad što imamo trebamo koristiti, ostaviti po strani ratne ciljeve, ratnu galamu i koristiti postojeći instrument, smirivati situaciju, ući u rutinu političkog života, dati se na posao i pokazati da je ovakav sustav  za sada jedini koji je  moguć i potreban.

Alternativa tome je kaos. Osam smo godina potrošili nastojeći promijeniti Ustav, a nismo se milimetra pomjerili osim što je u međuvremenu zemlja propadala. Zato sam žestoki protivnik priče o promjeni Ustava u ovim okolnostima , jer će ona opet biti uzrok sukoba – Banja Luka će inzistirati na neovisnoj republici, Sarajevo na što je moguće više centraliziranoj BiH, Mostar na trećem entitetu i što onda?

Zato držim da se trebamo usredotočiti na to da u zajedničkom interesu donosimo lakše i brže odluke u okviru postojećeg ustava, kaže Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Lavrov: Zapad želi uništiti Srbe i pravoslavlje. Na meti su i Hrvati u BIH

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini, koju priprema Švicarska, pokušajem da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -