Četvrtak, 26 rujna, 2024

Kerry i Mogherini razgovarali o Balkanu: U BiH imamo određene pozitivne korake

Vrlo

Američki državni sekretar John Kerry i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Federica Mogherini sinoć su u Washingtonu, nakon zajedničkog sastanka, rekli kako su u Bosni i Hercegovini zabilježeni određeni pozitivni koraci.

Tokom posjete delegacije Evropske unije Washingtonu sllužbenici su razgovarali o borbi protiv terorizma, klimatskim promjenama, Libiji, Bliskom istoku i Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Kerry je kazao kako su razgovarali o brojnim pitanjima, posebno Libiji, ali i o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu, izraelsko-palestinskom pitanju, kao i budućnosti BiH gdje je visoki predstavnik osobno bio veoma uključen posljednjih tjedana.

Mogherini je rekla kako je Kerry spomenuo zajednički posao koji su zajedno uradili i koji će nastaviti raditi na Balkanu.

“I ne samo u BiH gdje imamo određene pozitivne korake, ali također i o dijalogu između Kosova i Srbije gdje zajedno radimo”, rekla je Mogherini.

Državni sekretar Kerry je dalje kazao kako je jedinstvo u borbi protiv terorizma prevagnulo, iako je cilj terorističkih grupa bio da podijele ljude na osnovu njihovog religijskog i etničkog porijekla.

“Teroristi su nas htjeli podijeliti, ali zapravo, njihove akcije su imale suprotan efekt. One su nas ujedinile“, rekao je Kerry na konferenciji za medije nakon sastanka u Washingtonu.

I Mogherini je naglasila potrebu za zajedničkim stavom protiv terorizma.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -