Petak, 3 svibnja, 2024

ESKALACIJA U HONG KONGU Peking na tisuće studenata poslao policiju, gradom zavladao kaos

Must Read

U večernjim je satima po lokalnom vremenu došlo do dramatične eskalacije prosvjeda i do žestokih uličnih nereda, kakvi se u Hong Kongu ne pamte. Policija je demonstracije odlučila razbiti suzavcem, no prosvjednici se nisu dali te je došlo do naguravanja s policijskim kordonima.

Veći dio okupljenih imao je maske protiv suzavca, a od snaga reda branili su se i kišobranima.

 

Neki su komentatori počeli situaciju u Hong Kongu uspoređivati sa studentskim prosvjedima u Pekingu, na tamošnjem trgu Tiananmen. Te je demonstracije u krvi ugušila vojska, no zasad nema naznaka da Peking vojne trupe namjerava izvesti i na ulice Hong Konga, što bi komunistički režim zasigurno dovelo u prilične neprilike na međunarodnom planu.

———————–

HONG KONG – Hong Kongom je u nedjelju zavladala dosad neviđena napetost, nakon što su građani okupljeni u grupu Occupy Central pokrenuli masovne prosvjede u središtu te kineske enklave, koja je svojevremeno bila pod britanskom upravom. Traže političke slobode, kao što je prilikom primopredaje teritorija Pekingu bilo i obećano i nemaju se namjeru maknuti s ulice dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Među okupljenima su uglavnom mladi, koji su u velikom broju u središte grada stigli u subotu navečer. Prema procjenama, okupilo ih se oko 10.000 i pridružili su se skupini studenata, koja je veće demokratske slobode prosvjedom počela tražiti prije tjedan dana.

U noći na nedjelju dolazilo je do povremenih sukoba s policijom, koja je na demonstrante krenula u punoj opremi, a u nekoliko je navrata bacila i suzavac.

No, demonstranti su uglavnom bili spremni na takvu policijsku akciju pa su nosili zaštitne maske i naočale. Uhićene su ukupno 74 osobe, a lokalne vlasti su skup proglasile ilegalnim.

Nakon što se dobar dio prosvjednika razišao, u nedjelju su se ponovno počeli okupljati, no policija ih je pokušala zaustaviti postavljanjem barikada. To je mnoge od njih razljutilo pa je povremeno dolazilo do naguravanja i novih sukoba.

Upravitelj Hong Konga CY Leung najavio je ‘rezolutnu’ akciju protiv ‘ilegalnog’ prosvjeda.

– Mi ljudi Hong Konga spremni smo proći sve pa i zatvor samo da u našem gradu i državi postignemo veće slobode i uvedemo pravi demokratski sustav, kazao je 20-godišnji student strojarstva za AFP.

Skupina Occupy Central već neko vrijeme najavljuje kako bi uskoro mogli blokirati financijsku četvrt u Hong Kongu. Planiraju to učiniti masovnim okupiranjem tog djela grada. Studenti su spremni tamo noćiti koliko god bude potrebno, tvrde iz organizacije.

– Svi zajedno moramo težiti promjenama, moramo imati isti cilj kako bismo uspjeli, a pokreće nas jaka želja da u našu zajednicu dovedemo demokraciju i to sve za generacije koje tek dolaze, kazao je za AFPBenny Tai, suosnivač organizacije.

– Od sada pa nadalje na ulicama grada bit će više nasilja i konfrontacija s policijom i mi smo na to spremni. Ova vlast mora sa studentima postupati oprezno jer bi svako krivo postupanje moglo dodatno razbuktati prosvjede, poručio je.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -