Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

INZKOVA PLATFORMA UNIŠTILA JE FBIH: Nakon izbora, bankrot, protesti, nastavak kontroliranog kaosa…

Must Read

Federacija BiH, sudeći prema svim financijskim pokazateljima i stavu Međunarodnog monetarnog fonda, brzo nakon izbora ući će u konačni financijski kolaps, a proračun će ovu godinu okončati s najmanje 500 milijuna maraka gubitaka,

Posljedica je to “uspješnog” rada Inzkove i Moonove vlade kjom su upravljali SDA i SDP dok ne Lijanović iznosio torbe.

Stranci mogu biti zadovoljni. Ukoliko su željeli produljiti unosne poslove u BIH i ostati kontrolori zemlje u nestajanju uspjeli su.
Zato su Lijanoviću puna usta priče o gašenju kantona. Dok je pljačkao kantone, u prošlom mandatu, kako bi skrenuo pažnju javnosti sa mjesta zločina, mjesta na kojem pljačka govorio je stalno o rastrošnoj Federaciji koju treba ugasiti. Sada dok krade novac s federalne razine građanima Federacije , on upire prstom u kantone i kaže gasite ih.  Kako bi na miru nastavio pljačkati federalni proračun.

Inzko, idejni tata najkatastrofalnije Vlade u kratkoj povijesti BIH, čovjek koji je zemlju vratio 2 desetljeća unatrag još i ne pomišlja dati ostavku. U interviewu koji je dao za Face TV očito je da taj lik mirno spava.

 

Iako je Vlada FBiH, kojom rukovode SDP i SDA, u dva navrata usvajala rebalans, rupa u prpračunu Federacije BiH sve je veća.

Zbog toga je od vitalne važnosti posjeta Misije Međunarodnog monetarnog fonda BiH, koja je u tijeku. Ključni ljudi ove institucije, naime, ovih su dana u BiH kako bi obavili osmi pregled standby aranžmana, a koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu od oko 132 milijuna KM.

Izaslanstvo MMF-a je jučer, predvođeno šefom Misije Ronom van Roodenom , razgovaralo s ministrom financija i trezora BiH Nikolom Špirićem (SNSD). U narednim danima slijede sastanci s entitetski vlastima, kao i češljanje proračuna Federacije i Republike Srpske.

Ako MMF ne odobri devetu, odnosno desetu tranšu, u ukupnom iznosu od 264 milijuna KM, koje su planirane u ovoj godini, Federacija ide ka bankrotu. Samo po ovom osnovu, naime, veći entitet očekuje 176 milijuna maraka, kojih, prema svemu sudeći, neće biti u proračunu.

Prema planu kreditnog aranžmana, MMF je BiH trebao do 15. rujna, odobriti devetu, a do 15. prosinca i desetu tranšu. S obzirom na to da su tek počele provjere aranžmana, evidentno je da se već kasni s narednom tranšom. Eksperti, pak, upozoravaju da je upitno hoće li BiH uopće dobiti ove dvije tranše, s obzirom na to da MMF, sudeći prema najavama, neće više tolerirati rastrošne entitetske vlasti, koje nisu provodile reforme čak i kada su radile u punom kapacitetu.

Što tek očekivati od Federalne vlade, čija su dva ministra trenutno u pritvoru zbog sumnji da su počinila organizirani kriminal, te činjenice da će aktualne vlasti za manje od mjesec u tehnički mandat, u kojem neće ni pomišljati na bilo kakve reforme!

Kredit od MMF-a samo je jedan od načina zaduživanja putem kojeg federalne vlasti krpe proračunske rupe. O kako se bjesomučnom zaduživanju radi, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH potvrdio je federalni ministar financija Ante Krajina.

On je, naime, kazao da se Vlada Federacije u ovoj godini samo putem emisije trezorskih zapisa planira zadužiti za još 260 milijuna maraka, što uz planirana dugoročna zaduživanja i kredit od MMF-a iznosi spomenutih više od 500 milijuna KM gubitka.

Ako MMF ne odobri devetu i desetu tranšu, doći će u pitanje sve isplate u Federaciji, i to već od listopada.

Zbog toga bi listopad, prema crnim predviđanjima, mogao biti mjesec socijalne krize, s obzirom na to da Vlada više nema načina da se dodatno zaduži. Iako će, prema nekim saznanjima, pokušati u proračun prebaciti novac namijenjen poplavljenima, pitanje je hoće li i uspjeti oteti novac od unesrećenih građana BiH, piše Avaz.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kina američkim kompanijama zabranjuje prodaju oružja Tajvanu

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je danas da će zabraniti nekim američkim tvrtkama uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -