Srijeda, 25 rujna, 2024

EVO ZAŠTO MU JE PAKOVANO: Zubac najavio nova uhićenja džihadista u BiH

Vrlo

Goran Zubac, direktor Državne agencija za istragu i zaštiu (SIPA) nije danas želio davati bilo kakve informacije vezane za jučerašnju akciju “Damask” u kojoj je uhićeno 16 osoba pripadnika vehabijskog pokreta, osumnjičenih za terorizam.

On je kratko novinarima u sjedištu SIPA najavio najavio nova uhićenja i novu veliku akciju SIPA-e.

Inače, u službenim prostorijama SIPA-e još uvijek traje kriminalistička obrada nad osobama koje su jučer privedene akciji kodnog naziva “Damask”, a osumnjičene su za terorizam, potvrđeno je sarajevskom “Avazu”.

Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e, rekla je da kada se radi o krivičnim djelima iz oblasti terorizma, nadležni policijski organ u skladu s važećim Zakonom o krivičnom postupku imaju pravo osumnjičene zadržati 72 sata prije predaje nadležnom tužitelju.

Obrada traje nad 14 osoba, dok su dvije nakon saslušanja puštene.

“Dnevni avaz” iz izvora bliskih SIPA saznaje da su pušteni Hamdo Fojnica i Fikret Zukić. Hamdo Fojnica je ootac Emraha Fojnice koji je bio osumnjičen za pomaganje Mevlidu Jašareviću pri terorističkom napadu na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

U sudskom postupku je oslobođen optužbi, da bi nakon toga otišao ratovati u Siriju, gdje se priključio islamističkim postrojbama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), poznate i kao Islamska država Iraka i Sirije (ISIS). Emrah Fojnica je početkom kolovoza poginuo u Iraku najvjerojatnije počinivši samoubilački napad.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Trump: Amerika mora izaći iz ukrajinskog sukoba

Washingtonu je potrebna jasna strategija za izlazak iz ukrajinskog sukoba, izjavio je predsjednički kandidat Republikanske stranke u SAD-u, Donald...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -