Published On: Wed, May 24th, 2017

​Veselin Gatalo: Tuga i kajanje zlih gubitnika

Neopisiva tuga zavladala je islamističkim svijetom. Daesh, Al-Nusra, Al-Qaeda, nebrojene islamističke frakcije su zanijemjele od stida, jada i čemera. Donald Trump, jedan od najmoćnijih ljudi na dunjaluku, nazvao ih je, oprostite na izrazu, „zlim gubitnicima“. I to netom nakon prijateljskog posjeta osnivačima selefizma, najvjernijim sljedbenicima Abu Vehaba i financijerima svjetskog islamizma, saudijskoj dinastiji istoimene zemlje. Saudijska ulema je morala otrpjeti Melanijin goli vrat, nepokrivene ruke, gole nožne članke… Ni kamen se nije smjelo baciti na nju! Čak su se, mimo učenja Abu Vehaba, rukovali sa svojim američkim prijateljima. I s golovratom Melanijom su se morali rukovati… Uh…

__________piše: Veselin Gatalo I Pogled.ba

Abdul Hasan Beli Zadrt ušao je tog predramazanskog utorka u Rakki, kod svog rođaka Velikka Zulluhmma i njegovih sinova Khalila i Džubrana. Oni su već čuli grdu vijest. Ušao je i komšija Vehab, i on je tužno spustio pušku pored zida. Velikk Zullhumm uze pušku, izvadi okvir, izbaci metak iz cijevi i prijekorno pogleda gosta. Vrati metak u okvir i zakoči pušku. Onda se sjeti da je Vehab Gost, pomilova ga po glavi i gurnu mu rahat lokum u usta.

Svi su šutjeli o istome. Sintagma „zli gubitnici“ im je zvonila u ušima. Velikk Zulhumm uze daljinski i upali portabl televizor koji je sjedio s njima na hasuri. CNN je prikazivao mlada lica koje je bombaš suicidaš pobio skupa sa sobom nakon koncerta u Manchesteru. Mladom Džubranu se ote suza iz oka gledajući snimku poprišta nemilog događaja.

Prvi progovori domaćin, Velikk Zuluhmm. „Prećerasmo. Tobe jarabi, đe će nam duša…“. Nakon kraće i bolne tišine, stariji gost, Abdul Hasan Beli Zadrt reče: „Zulhumme, znam da su tebi Amerikanci i Englezi u Bagdadu ubili sina u kolijevci, mater i sestru… Sad bi mali Hussein bio kolik Džubran“. Okrenu se gostu, Vehabu: „Vehabe, znam da su ti osakatili jedno dijete a drugo je umiralo danima od radioaktivne prašine. Znam da su ti brata ni kriva ni dužna mučili u američkom logoru dok se nije ubio. Znam da ćeš i ti brzo umrijeti jer si se nagutao radioaktivne prašine…“. Vehab je pognuo glavu i tiho rekao: „Halal im bilo, nije mi žao. Brat je bio na svoju ruku. Pio je i pušio. Djeca su mi bila od velike štete, dvaput su mi prozor razbili. Sad ovaj što je ostao nema čime baciti kamen… Nije sve tako strašno“. Oglasi se i domaćin, Velikk Zuluhmm: „Vala baš. U mene mater ionako bila stara. Sestra polijena, umreš dok ti vode donese. Halal im i dijete, šejtan će ga znati bi li me slušalo… A i ja, br’te, naživio sam se, dosta insanu 45 godina…“. Beli Zadrt tada reče: „Halal im i moj otac i moje unuče što ih ubiše u Mosulu. Otac je bio šepav, a unuče se znalo omrsiti za ramazan… Dobro kaže gospodin Trump, mi smo najobičniji zli gubitnici… Malikk, dina ti, vidi kako ovo podnose i proživljavaju braća u Bosni“.

Velikk Zuluhmm uze daljinski upravljač u stare ruke. Poče okretati kanale. Zadrža se na N1 i na Federalnoj televiziji, omiljenim kanalima u zajednici. „Daj Federalnu…“ reče Zuluhmm kroz suh kašalj. Svih pet arapskih srca se slediše kad se na TV-u pojavi visoki predstavnik, Valentin Inzko. Čekalo se najstrašnije. Da gospodin Inzko glede nemilog incidenta izrazi zabrinutost…