Published On: Sub, lis 20th, 2018

​Uživajte u suncu, dolaze nam hladniji dani

Ove godine imali smo priliku uživati u Miholjskom ljetu, pojava koja se ne događa baš svake godine. Svake treće ili četvrte godine period od kraja rujna do početka listopada bude označen lijepim vremenom. Nažalost i tome je došao kraj.

Miholjsko ljeto je na izdisaju. Lagano nam se bliži fronta koja će donijeti pad temperatura. Pad temperatura će se posebno osjetiti u jutarnjim satima, a u pojedinim krajevima temperature će padati i ispod nule.

“Već od nedjelje, pogotovo u istočnim krajevima BiH prije svega očekivati i prve kapi kiše a zatim tijekom idućeg tjedna ta kiša će se proširiti na ostale predjele. S tim da na visokim planinama, a zatim i nižim nadmorskim visinama kasnije, tijekom tjedna možemo očekivati i prve pahulje snijega”, kazao je Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za N1.

Nestabilno vrijeme zadržat će se do kraja idućeg tjedna kada opet slijedi stabilizacija. Kada je u pitanju dugoročna prognoza i kakva će zima biti jedan od najpopularnijih meteo servisa AccuWeather objavio je prognozu za zimu. Prema AccuWeatheru blaga zima očekuje se na jugu, česte oluje na sjeverozapadu a hladnoća na istoku i jugoistoku kontinenta.

Naše krajeve očekuje zima slična prošloj ili malo toplija s nešto manje snijega na Balkanu. Ipak meteorolozi kažu kako ćemo dugoročnu prognozu za zimu sačekati.

U Kairu će od 26. do 29. studenoga biti održan sastanak meteorologa regije jugoistočne Europe i Mediterana kako bi sastavili dugoročnu prognozu za zimu. Meteorolozi kažu kako je zimu od svih godišnjih doba najteže prognozirati.

“Ove godine baš nije bilo nekih posebnih ekstrema, ali vidimo po svijetu što se sve događa. Orkani, poplave, uragani čine svoje i činjenica je da gledajući u svjetskim razmjerima ovo će biti peta ili šesta godina uzastopno najtoplija kad je u pitanju planeta Zemlja. Mi imamo sreću da živimo u jednom podneblju gdje smo zaštićeni od tih velikih vjetrova jedini ekstremi koji nas direktno pogađaju to su te velike suše i poplave”, kazao je  klimatolog Željko Majstorović.

Uživajte u suncu, dolaze nam hladniji dani, a prognozu kakve će zube ove godine zima pokazati saznat ćemo početkom prosinca.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare