Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

​Državljani Hrvatske od danas dobivaju e-putovnice: Nema više čekanja na šalteru, isprava stiže kući

Must Read

Od prvog dana 2018. zahtjev za izradu putovnice moći će se predati i elektroničkim putem, najavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući da MUP na taj način dodatno unaprjeđuje digitalizaciju sustava svojih upravnih usluga, piše Slobodna Dalmacija.

“Opcija je dostupna građanima koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, dok će ostali putnu ispravu i nadalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja”, kazao je Božinović.

Pojasnio je da će svi građani, koristeći sustav e-građani uz e-osobnu iskaznicu, prateći upute sustava, moći podnijeti elektronički zahtjev za izdavanje putovnice i odabrati način njezina preuzimanja – u policijskoj upravi ili postaji prema kojoj su uputili elektronički zahtjev za njezino izdavanje ili dostavu na adresu prebivališta ili boravišta.

“Kako bi se usluga ostvarila, uz zahtjev za izdavanje putovnice, potrebno je dostaviti skenirane uplatnice (kao dokaz da je uplaćena potrebna naknada) za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i za dostavu preko dostavne službe, ako je za uručenje putovnice građanin odabrao tu opciju.

Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu”, rekao je ministar.

Cijena izdavanja putovnice neće se mijenjati i ostaje 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu. Izuzetak je ako se građani odluče da im putovnica bude dostavljena na njihovu adresu, za što će trebati izdvojiti još 30 kuna.

Putovnica je druga po redu isprava za koju građani mogu zahtjev podnijeti od doma, bez dolaska na šalter. Prvu takvu uslugu, podnošenje e-zahtjeva za vozačku dozvolu, MUP je predstavio u rujnu.

Prema MUP-ovim podacima od 4. rujna do 27. prosinca ove godine, 327 građana ishodilo je vozačku dozvolu elektroničkim putem, a od toga 178 građana je zatražilo dostavu vozačke na svoju adresu.

“Prve analize pokazuju da još uvijek manji broj građana koristi pogodnosti sustava e-građani i naših usluga, no nadam se da će uskoro, uz dobru promociju, sve više građana koristiti prednosti digitalnog doba u komunikaciji s tijelima javne vlasti”, ustvrdio je Božinović.

E-osobnu iskaznicu do sada je ishodilo nešto više od milijun osoba i svi oni su potencijalni korisnici nove elektroničke usluge za izdavanje putovnice.

Napomenuo je da je MUP uvođenjem elektroničke osobne iskaznice s najvišom razinom certifikata osiguralo sve preduvjete za razvoj digitalnih usluga te da hrvatski građani plaćaju najnižu cijenu e-osobne iskaznice u Europskoj uniji.

Božinović je podsjetio i da se od početka iduće godine poslovi registracije vozila u potpunosti prenose na stanice za tehnički pregled, piše Slobodna.

Cjenik izdavanja putovnice

– 320 kuna ostaju troškovi za izdavanje putovnice
– 35 kuna treba platiti za upravnu pristojbu
– 30 kuna trebaju platiti građani koji su se odlučili za dostavu na kućnu adresu, umjesto da putovnicu preuzmu u policiji

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -