Published On: Wed, Apr 19th, 2017

Ne razumijete što znači odluka suda o arbittraži s Molom?

Početkom veljače Hrvatska je Švicarskom saveznom sudu podnijela zahtjev za osporavanjem odluke Arbitražnog suda u Ženevi u postupku Ina-Mol. Danas je, kako je ekskluzivno objavio N1, “sa suda u Švicarskoj stigla jedna odluka”.

Neki mediji koji su pokušali prenijeti N1, protumačili su kako je “odbijen hrvatski zahtjev za poništenje arbitraže o Ini”, što baš i nije točno. Savezni sud Švicarske odbio je zahtjev Hrvatske za privremenom odgodom plaćanja materijalnih troškova koji na teret hrvatskog budžeta padaju nakon što je izgubljena arbitraža u slučaju Ine i MOL-a. Zamolili smo Višnju Drenški-Lasan, zagrebačku odvjetnicu s velikim iskustvom u međunarodnim procesima, da pojasni što to točno znači.

Riječ je o svojevrsnoj privremenoj mjeri koju je Hrvatska tražila, smatrajući kako ne bi trebala platiti troškove jer još nije riješen njezin zahtjev za obnovom arbitraže. Hrvatski odvjetnički tim zatražio je tu mjeru jer smatra da u slučaju prihvaćanja zahtjeva za revizijom, te u konačnici drugačije arbitražne odluke, Hrvatska neće moći od mađarske strane, u ovom slučaju MOL-a, naplatiti svoj novac.

‘Sud ovime ne prejudicira odluku o arbitraži’

Zato su hrvatski odvjetnici zatražili od suda da se suspendira, odnosno privremeno odgodi, naplata tih troškova. Međutim, švicarski savezni sud ocijenio je da, u ovom trenutku, hrvatski zahtjev nije dovoljno argumentiran, te da troškove, prema arbitražnoj odluci iz prosinca, Hrvatska ipak sada mora platiti, objašnjava odvjetnica Drenški-Lasan.

Time švicarski sud, prema njezinim riječima, ne prejudicira odluku o hrvatskom zahtjevu za obnovom arbitraže koja tek treba biti donesena. “Nije isključeno da će u obnovljenom postupku, ako do njega dođe, biti donijeta drugačija arbitražna odluka”, zaključuje odvjetnica Drenški-Lasan. Ministar pravosuđa Ante Šprlje odbio je, početkom veljače ove godine, odgovoriti na izravne upite novinara o točnom iznosu troškova arbitražnog postupka. Prema do sada objavljivanim, još neslužbenim podacima, ukupni troškovi arbitraže između Hrvatske i MOL-a iznose 30 milijuna dolara.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer