Petak, 26 travnja, 2024

LUČIĆ I JAKOVINA Tito posvađao povjesničare pred kamerama. “On još nije mrtav”

Must Read

”Jasno je da su neki bolje živjeli nego sada, ali nisu svi. Zato moramo govoriti o političkim ubojstvima i Golom otoku”, izjavio je dr. sc. Ivo Lučić

Tito je prema mnogim povjesničarima bio povijesna sličnost. Međutim, njihova mišljenja razilaze se oko uloge poglavara Jugoslavije. Za neke je antifašist, pobjednik u ratu, utemeljitelj pokreta nesvrstanih, za druge diktator. Djelovanje i učinak Josipa Broza Tita u HTV-om Dnevniku 3 pobliže su pokušali objasniti prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina te sc. Ivo Lučić s Hrvatskog Instituta za povijest.

Za prof. dr. sc. Tvrtka Jakovinu sve je to Tito i treba ga se promatrati upravo kroz te prizme s čime se nije složio Lučić.

”Netko tko je vladao 30 godina i bio toliko prisutan ne može biti samo jedno ili samo drugo. Kada govorimo o Titu trebamo gledati što je preživjelo – a nije ostalo ništa – ni Jugoslavija, ni socijalizam, gospodarstvo se urušilo. Postoji samo mit. Dolaze mu se pokloniti kao čovjeku koji im je osigurao lijepu mladost – jasno je da su neki bolje živjeli nego sada, ali nisu svi. Zato moramo govoriti o političkim ubojstvima i Golom otoku”, izjavio je dr. sc. Ivo Lučić .

Jakovina je istaknuo kako je Josip Broz bio doživotni predsjednik, jedini je bio neprikosnoven.

”Sada razgovaramo o čovjeku koji je mrtav kao da je živ”, rekao je Jakovina. Dodao je kako je bio povijesna ličnost, kakvu danas nemamo.

Lučić je naglasio kako Tito još nije mrtav te da on nije otac nacije nego najveći sin svih naših naroda. Upozorio je kako je građen kult njegove ličnosti što se radi i danas.

”Tito je krao ali je nama dao, to je strašna rečenica rekao je Lučić.

”Vratio je Istru? Ako je netko osigurao ratni plijen, znači li to da je dobar?”, upitao je i zaključio kako je najbolja ocjena njegove vlasti da bi i Jakovina otišao u zatvor zbog onoga što je sada rekao, a kamo li on sam.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -