Petak, 26 travnja, 2024

Što stoji iza Čovićeve izjave da Hrvatima pripada polovica vlasti u Federaciji BiH?

Must Read

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čovića smatra kako Hrvatima pripada polovica  vlasti u Federaciji.

-Kada smo dobili 6 od 17 pozicija u Vladi Federacije neki su rekli da je to puno. Ja mislim suprotbo, jer ako smo jednakopravni, Hrvatima pripada pola u Federaciji, izjavio je  Čović u emisiji Telering OBN-a,koja je snimana dan uoči, a emitirana danas, dan nakon Sabora HDZ BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Istu tvrdnju Čović je izrekao i na Saboru stranke, za čijeg je predsjednika ponovo jednoglasno izabran.

Prema Daytonskom sporazumu u Vladi F BiH postojao je paritet, sve do 2001. godine. Podjednak boj ministara bio je predviđen za Hrvate i Bošnjake. Ministri Bošnjaci imali su za zamjenike Hrvate i obrnuto. Jedni bez drugih nisu mogli donositi odluke, čime je bilo onemogućeno preglasavanje. Paritet u Vladi izmjenjen je političkim i pravnim nasiljem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Wolfganga Petritscha, koji je nametnuo ustavne amandmane, na osnovu Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, koja je, također donesena preglasavanjem hrvatskih i srpskih sudaca, glasovima bošnjačkih i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Petritschevim nametnutim ustavnim amandmanima paritet u Vladi Federacije, podsjeća Hrvatski Medijski Servis, zamjenjen je formulom 8+5-3. Pa su tako uz premijera, Bošnjaci dobili 8, Hrvati 5, a Srbi 3 ministarska mjesta u Vladi F BiH. U praksi bošnjačke stranke popunjavale bi i srpske ministarske pozicije, jer zbog malobrojnosti Srba u F BiH, srpske stranke nisu uspijevale priječi izborni prag,  pa bi tako stranke iz sarajeva osiguravale 12 pozicija u izvršnoj vlasti F BiH, a u prošlom sazivu federalne Vlade, bošnjačke stranke; SDP i SDA imale su čak 13  pozicija u Vladi F BiH, dok su na preostale četiri imenovani kandidati hrvatskih stranaka, koje su imale minornu podršku hrvatskih birača- HSP-a i Lijanovićeve stranke “Radom za boljitak”.

Osim izmjene pariteta u Vladi Federacije nametnutim izmjenama Daytonskog sporazuma, promijenjena je i struktura i način odlučivanja u Domu naroda, što je omogućilo u dva mandatna razdoblja uspostavu izvršne vlasti u F BiH bez predstavnika Hrvata.

Čovićeva izjava kako Hrvatima pripada pola vlasti u Federaciji BiH, je, možda, nagovještaj kako će najjača hrvatska stranka u BiH tražiti poništavanje nametnutih i povratak odredbe izvornog Daytonskog ustava, javlja HMS.

Inače, Sabor HDZ BiH, na jučerašnjem zasjedanju u Mostaru, usvojio je Programsku deklaraciju, u kojoj je, ponovno, istaknuto  zalaganje ove stranke za preuređenje BiH u federativnu državu s najmanje tri ustavno-administrativne, teritorijalno nepovezane, jedinice i preustroj Sarajeva, kao glavnog grada BiH u distrikt.

Čović je  gostujući na OBN televiziji, uz ostalo, kazao i kako u Sarajevu danas živi svega 1 posto Hrvata, a da je prije rata u tom gradu bilo 15 posto hrvatskog stanovništva. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -