Subota, 27 travnja, 2024

MINISTAR KULTURE SAMER REŠIDAT za Poskok: A.G.Matoš je moj najdraži pjesnik

Must Read

Novoizabrani ministar kulture u Sarajevskog županiji, DF- ovac, Samer Rešidat govori o tom kako ga je sa Željkom Komšićem spojila pisana riječ, poglavito poezija, ljubav prema kazalištu i fascinacija performansima.  Čast nam je da se poznati turistički menadžer i istaknuti djelatnik turističke agencije Sol Azur d.o.o travel našao u Ministarstvu kulture kao poglavica i dao intervju portalu na hrvatskom jeziku. No, to uopće i nismo dvojili. Kao pripadnik lijeve građanske političke opcije, jedine prave orijentacije koja ovu državu može spasiti, Rešidat je razgovor jedva dočekao te obećao kako će  kulturni identitet Hrvata Sarajeva i dalje biti jedna od temeljnih odrednica kulturne politike, kako kaže, Kantona Sarajevo.

Poskok.info: Zašto se baš izabrali Demokratsku frontu Željka Komšića kao stranku u kojoj djelujete ? Koji su konkretni razlozi Vašeg ulaska u politiku. Čisto sumnjam da ste kao i ostatak DF- ovaca željelji uhljebljenje…

REŠIDAT: DF sam izabrao sasvim slučajno zapravo. Bio sam na večeri poezije Antuna Gustava Matoša u HKD-u Napredak i do mene je sjedio, tada mi, nepoznat čovjek koji mi je rekao ” Vidim ti ba u očima da si patriota”. Tek poslije sam u uz kafu  skont’o da je to Željko Komšić, nekadašnji hrvatski član Predsjedništva i bilo mi je logično da je tu sa rajom.  Osjeća Matoša kao nacionalnog pjesnika, a meni je Matoš inače najdraži pjesnik.

Poskok.info: Posjećujete li kazalište? Postoji li predstava koju biste mogli gledati danonoćno?

REŠIDAT: Kako da ne, to je  predstava ” Ja, mahalac”. Svima vam je poznat. Ja volim tako malo kad se pozezamo i nasmijemo. Nisam baš ljubitelj nekog teškog teatra ono da poslije ne znam šta kako i to. Narodu je potrebno da se smije.

Poskok.info: Neki dan ste imali razgovor sa bh. redateljima glede statusa dramskih djelatnika i scenske umjetnosti inače. Obećali ste im mnogo toga..

REŠIDAT: A, šta ću. Došli skroz nenajavljeno. Baš nekako na frku ispalo pa samo mor’o tako. Ali bit će to sve pet. Nema sikirancije, samo opušteno.

Poskok.info: Ovih dana su internetski portali preplavljeni vašim fotografijama u ne baš trijeznim izdanjima po turbo-folk klubovima.

REŠIDAT: Ma ja sam čovjek od muzike, baš se volim opustiti uz dobru raju. Sve slušam. Baš nemam najdražeg pjevača.

Poskok.info: Možete li izdvojiti nekog dragog glazbenog umjetnika?

REŠIDAT: Skladatelj Vjekoslav Huljić. On mi je baš šega lik.

Poskok.info: Umjetnici su generalno ugrožena kategorija bh. društva. Što mislite, je li Salmir Kaplan doprinio tome?

REŠIDAT: Ma, e , ne znam šta bi ti reko. Nije ni Salke baš loš lik, ali jebajiga, ono, ni njima nikad dosta. Prvi Lovrenović. Vazda mu malo.

Poskok.info: Ne mislite da je Ivan Lovrenović kao hrvatski književnik u Sarajevu ugrožen osim politički, socijalno pa i materijalno kao umjetnik?

REŠIDAT: Joj, ba, ja kažem da se mi svi trebamo okupat hladnom vodom malo. Dosta tog nacionalizma. I Hrvati se vala slabo zabavljaju, malo trebaju prestati misliti o tim podjelama.  Mada, Lovrenović treba dobit’ neki status, ipak je dosta knjiga napis’o.

Poskok.info: Zadnja knjiga koju ste pročitali?

REŠIDAT:  Nemam ti pojma. Ništa živo ne stignem. Prije sam puno više dok sam putovo stalno pa ponesem na plažu svašta.

Poskok.info: I za kraj, neki Matošev najdraži stih?

REŠIDAT: U hajduke htjedoh poći / Pa sam ti se propio. , to je iz pjesme Suza.

 

napomena: Budući da se ministar kulture i sporta u Sarajevskoj županiji i sam voli zezati, i mi smo se odlučili pozezati s njime te tako dati podršku svim umjetnicima nezadovoljnima njegovim imenovanjem.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -