Petak, 26 travnja, 2024

PRIPADNIK ILI PREDSTAVNIK? U petak bi mogao biti izabran potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako postoje izgledi da se pitanje izbora potpredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda riješi do petka, čime bi se otvorio put formiranju izvršne vlasti i na nivou BiH.

– Moja zadnja informacija o tome je kako je to pitanje vezano za situaciju u Federaciji, a suština je izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U skladu s privatnim razgovorima koje sam imao s nekoliko ozbiljnih sudionika u Federaciji BiH, postoji izgled da se to završi do petka – izjavio je Ivanić novinarima.

Komentirajući tvrdnje kako se iza zastoja u formiranju vlasti u Federaciji BiH krije navodni pokušaj HDZ-a BiH kako bi ubacili SNSD u Vladu FBiH, Ivanić je rekao kako ne vjeruje da je HDZ ključan kod izbora potpredsjednika Federacije BiH, već kako je to prije svega pitanje stranka iz Sarajeva.

– HDZ želi imati SNSD i to nije nikakva tajna. Zašto je to tolika ljubav to bi netko drugi trebao kazati. Što se nas iz RS-a tiče, mi smo davno bili spremni na nivou BiH, ovo je jednostavno njihov međusobni odnos i nepovjerenje unutar Federacije, a cijela BiH plaća cijenu toga – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentirao je danas i aktualno pitanje izvoza oružja iz BiH u Ukrajinu.

– Predsjedništvo BiH nema ulogu u vezi s oružjem i o tom pitanju može dati samo politički stav, ali zakonski nikakvu ulogu u tome nema. Ministar Boris Tučić zna kako se vitalni nacionalni interes može uložiti samo na odluke, a pošto Predsjedništvo ne donosi odluku, nema ni vitalnog nacionalnog interesa, kazao je Ivanić.

Njegov je stav kako oružje ne treba biti izvezeno u zemlje zahvaćene sukobom, pa samim tim ni u Ukrajinu. Ivanić pojašnjava kako u vezi s izvozom oružja iz BiH nadležnost imaju tri državna ministarstva – obrane, vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Također je mišljenja kako izvoza oružja van BiH neće biti sve dok ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, koji je podnio ostavku, ne želi takvu odluku potpisati, ali kako bi izvoz mogao biti realiziran ukoliko je ovlasti prenio na zamjenika.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -