Petak, 26 travnja, 2024

Sarajlije vrijede dvostruko više od ostalih

Must Read
Sarajlije vrijede dvostruko više od ostalihZalažući se za borbu protiv svih oblika diskriminacije, a posebno regionalne diskriminacije koja je, kako poručuju, i više nego uočljiva u Bosni i Hercegovini, mladi iz Vriska su za ukidanje posebnih koeficijenata i prenošenje većeg postotka raspodjele na županije.

Po motom „BiH radi, birokracija se gradi”, udruga građana Vrisak iz Mostara krenula je s organiziranjem javnih tribina na temu pripadnosti javnih prihoda u Bosni i Hercegovini. Kako ističu iz spomenute udruge, na to ih je natjerala neravnomjerna raspodjela neizravnih poreza u Federaciji BiH „posebno rashodovne potrebe” koje posjeduju određene županiji.

Naime, na osnovu tih posebnih potreba i posebnih koeficijenata, kako je navedeno i u analizi Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), Sarajevska županija je za osam godina imala 1,18 milijardi KM veće prihode nego što bi ih imala bez tog posebnog koeficijenta.

– Ovim tribinama želimo upoznati bosanskohercegovačku javnost sa zakonom o pristupu javnim prihodima u Bosni I Hercegovini. Ovaj zakon, po našem mišljenju, je u ekonomskom smislu ono što je u političko-pravnom smislu implementacija odluke Sejdić-Finci, a konačni cilj naše inicijative je izmjena i dopuna ovog zakona, rekao je u razgovoru za Dnevnik.ba Vedran Arapović, predsjednik udruga građana Vrisak.

Zbog uvođenja posebnih koeficijenata za neke županije pojedine županije su ostale uskraćene za višemilijunske proračunske prihode. Prema spomenutoj analizi IDPI-ja, tri županije s bošnjačkom većinom (Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Unsko-sanska) bile su uskraćene za 784,7 milijuna KM, tri županije s hrvatskom većinom (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska) ostale su uskraćene za 120,9 milijuna KM, dok su dvije „mješovite” (Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska) uskraćene za 336,9 milijuna KM proračunskih prihoda.

Upravo takav nerazmjer u raspodjeli iznjedrio je pojedine organizacije, udruge i inicijative koje žele mijenjati postojeće stanje. Jedna od takvih je i Tuzlanska inicijativa koja je s Vriskom pronašla zajednički jezik.

– Nedavno smo ostvarili kontakt u Tuzli i upoznali dobronamjerne profesore koji se zalažu za izmjene i dopune ovog zakona. Odlučili smo se za zajedničko djelovanje kada je riječ o ovoj akciji. Tuzlanska županija bi po svim parametrima (broj stanovnika, osnovnoškolci, srednjoškolci…) trebala dobiti znatno više novca kada je raspodjela prihoda u pitanju. Da nije posebnih koeficijenata Tuzlanska županija bi trebala dobiti više od 200 milijun KM proračunskih prihoda, ističe Arapović.

Zalažući se za borbu protiv svih oblika diskriminacije, a posebno regionalne diskriminacije koja je, kako poručuju, i više nego uočljiva u Bosni i Hercegovini, mladi iz Vriska su za ukidanje posebnih koeficijenata i prenošenje većeg postotka raspodjele na županije.

– Zahvaljujući posebnim koeficijentima (2,0 i 1,8) građanin u Sarajevu i Goraždu vrijedi duplo više od građanina u ostalih osam županija. Rješenje bi bilo u ukidanju posebnih koeficijenata i prenošenju većeg postotka raspodjele PDV-a na županije. Taj prijedlog je još prije par godina dolazio iz Tuzle i Zenice i mi se slažemo s njim. Oni su predlagali da prihodi za županije iznose 60 posto umjesto postojećih 51 pposto, poručio je Arapović za Dnevnik.ba.

Prva u nizu njihovih tribina bit će održana u četvrtak, 29. siječnja 2015., u 17 sati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. o posljedicama spornog zakona govorit će doc. dr. Zlatan Begić, pokretač Tuzlanske inicijative, Zdenko Ćosić, premijer Županije Zapadnohercegovačke, prof. dr. Zdenko Klepić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, i Vedran Arapović, predsjednik udruge građana Vrisak.

 

Ivan Kraljević / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vlada Srpske “seli” se iz Banja Luke u Srebrenicu 2. svibnja

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se Vlada Srpske sastati 2. svibnja u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -