Petak, 26 travnja, 2024

IVANIĆ: Da je BIH trofederalna, već bi sve razine vlasti bile u pogonu, no na žalost nije moguća ni centralizacija ni raspad BiH

Must Read

Da je BIH jednostavna torfederalna zemlja ona bi danas bila funkcionalna i kudikamo jeftinija, sa daleko boljim društvom u njoj. No takva BIH nije dozvoljena za razmatranje a krivce za to funkcionalno i jednostavno rješenje ne tražite među BH političarima, nego u stranim silama moći koji u ovoj zemlji nastoje zadržati kontrolu propadanja kako bi s vremenom mogli preuzeti sve njene resurse. Kada to urade svako funkcionalno rješenje BIH bit će im poželjno pa tako i federalizacija BIH koja nije nikakav bauk nego euoropska praksa u svim višeetničkim društvima Europe.

BiH s asimetričnim, federalnim uređenjem može i mora opstati jer ne vidim koje su druge opcije. Otvaranje pitanja može li BiH ovako opstati rađa samo dva čista rješenja: ili potpunu centralizaciju ili raspad.

 

Niti mislim da je centralizacija moguća jer ju veliki dio stanovništva neće prihvatiti, niti mislim da je raspad moguć jer niti jedna strana u BIH nije dovoljno snažna za provedbu takvog procesa.

U ovom trenutku moguće je samo ono što imamo – kompromis. Mi ćemo funkcionirati ako hoćemo funkcionirati u postojećem okviru, a ako ne, ne može nas spasiti nikakav ustav, nikakva superidealna rješenja stavljena na papir.

Ovo za sad što imamo trebamo koristiti, ostaviti po strani ratne ciljeve, ratnu galamu i koristiti postojeći instrument, smirivati situaciju, ući u rutinu političkog života, dati se na posao i pokazati da je ovakav sustav  za sada jedini koji je  moguć i potreban.

Alternativa tome je kaos. Osam smo godina potrošili nastojeći promijeniti Ustav, a nismo se milimetra pomjerili osim što je u međuvremenu zemlja propadala. Zato sam žestoki protivnik priče o promjeni Ustava u ovim okolnostima , jer će ona opet biti uzrok sukoba – Banja Luka će inzistirati na neovisnoj republici, Sarajevo na što je moguće više centraliziranoj BiH, Mostar na trećem entitetu i što onda?

Zato držim da se trebamo usredotočiti na to da u zajedničkom interesu donosimo lakše i brže odluke u okviru postojećeg ustava, kaže Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vlada Srpske “seli” se iz Banja Luke u Srebrenicu 2. svibnja

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se Vlada Srpske sastati 2. svibnja u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -