Petak, 26 travnja, 2024

SARAJEVO U PANICI, I KITAROVIĆ NA TRAGU AMERIČKOG ICG-a : Podržat ću rješenja hrvatskih predstavnika u BiH, pa i treći entitet

Must Read

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će inicirati nadogradnju Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH kako bi se ostvarila hrvatska jednakopravnost u toj zemlji, ističući da će poduprijeti zahtjeve hrvatskih predstavnika za preustroj zemlje i u slučaju da predlože uspostavu trećeg entiteta.

“Podržavat ću ona rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol i predložili legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Hoće li to biti kakva županijska rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović u intervju koji je u ponedjeljak navečer objavila Federalna televizija (FTV).

Pojasnila je kako očekuje da se o budućem ustroju zemlje dogovore predstavnici svih triju naroda i nacionalnih manjina, a ako to nije moguće, onda je po njezinim riječima potrebno sazvati novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o budućnosti BiH-a i o unutarnjem uređenju.

Pozdravila je njemačko-britansku inicijativu o bosanskohercegovačkom putu prema Europskoj uniji, ali je zamjerila što ne uključuje političke reforme koje bi Hrvatima donijele jednakopravan položaj u zemlji.

“Britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan velik nedostatak – da se ne pruža jednakopravnost hrvatskome narodu u BiH. Nisam sigurna da ona ovakva kakva jeste može završiti onim rezultatima koje bismo htjeli vidjeti”, dodala je novoizabrana hrvatska predsjednica.

U intervjuu za FTV Kolinda Grabar Kitarović je najavila da će njezin prvi posjet izvan Hrvatske vjerojatno biti u Bosnu i Hercegovinu te je opetovala zauzimanje za ulazak ove zemlje u Europsku uniju, što je ocijenila i strateškim interesom Republike Hrvatske.

“Mislim da je najbolje rješenje i za Hrvatsku da BiH što je moguće prije krene put euroatlantskih integracija jer će se na taj način riješiti mnogo pitanja u ovome području, a to je svakako u interesu stabilnosti i sigurnosti i Republike Hrvatske”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vlada Srpske “seli” se iz Banja Luke u Srebrenicu 2. svibnja

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se Vlada Srpske sastati 2. svibnja u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -