Četvrtak, 25 travnja, 2024

U BiH 2014. oskvrnuto 49 vjerskih objekata

Must Read

U posljednjih godinu dana oskvrnuto je 49 vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je u ponedjeljak Međureligijsko vijeće (MRV) BiH navodeći da na toj neslavnoj ljestvici vode Zvornik, Banja Luka i Sarajevo.

Po navodima MRV-a skoro polovica (49 posto) napada imalo je za motiv skrnavljenje vjerskog objekta, dok se 47 posto napada može okarakterizirati kao pljačka.

Pri tome su policijska tijela od 49 prijavljenih izgreda, samo u 15 slučajeva identificirala počinitelje. Dvadesetjedan napad dogodio se na objekte Islamske zajednice, 14 je bilo na objekte Srpske pravoslavne crkve, a 12 na objekte Katoličke crkve. U proteklih godinu dana MRV je zabilježio i po jedan napad na objekte Židovske zajednice i Kršćanske adventističke crkve.

Veći broj napada na vjerske objekte zabilježen je na području Republike Srpske, nego što je to slučaj u Federaciji BiH – u srpskom entitetu bio je 31 napad, dok su u Federaciji vjerski objekti oskvrnuti u 18 navrata.

Najviše, osam skrnavljenja vjerskih objekata zabilježeno je u Zvorniku, slijedi Banja Luka sa sedam prijavljenih slučajeva, dok je u Sarajevu bilo pet prijava za skrnavljenje vjerskih objekata.

U MRV-u su naveli kako je napadnut razmjerno veliki broj vjerskih objekata, no smatraju da ima razloga za optimizam zbog povećanog broja otkrivanja počinitelja napada, napose u sredinama u kojoj su priadnici jedne vjerske zajedice u manjini.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Koja je uloga sarajevske influencerice unutar razbijenog narkokartela

Završeno je prvo ročište za petoricu osumnjičenika uhićenih u operaciji "Black That 2", za koju su zatražene i oslobođene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -