Petak, 26 travnja, 2024

Papa: Albanija zemlja mučenika i primjer vjerske harmonije

Must Read

Papa Franja je danas u Tirani osudio ekstremističko zlouporabu religije radi opravdavanja nasilja i kazao da Albanija danas predstavlja primjer vjerske harmonije.

Obraćajući se albanskom predsjedniku Bujaru Nišaniju, drugim državnim dužnosnicima i diplomatskom koru, papa je istakao da Albanija za svijet predstavlja “nadahnjujući primjer” međuvjerske harmonije, pokazujući da je koegzistencija krišćana i muslimana ne samo moguća, već i korisna za razvoj zemlje.

”To je posebno slučaj u ovim vremenima u kojima ekstremističke grupe izopačuju autentični vjerski duh i gdje se vjerske razlike izobličuju i instrumentaliziraju”, dodao je on na početku jednodnevne posjete Albaniji.

“Neka se nitko me smatra božjim ‘oklopom’ dok planira i sprovodi djela nasilja i ugnjetavanja”, istakao je papa Franja u svom govoru u predsjedničkoj palači u Tirani, javljaju agencija.

Predsjednik Nišani je zahvalio Papi što je Albanija njegova prva europska destinacija, ocijenivši da je Papina posjeta povijesni događaj za sve Albance.

“Među nama nema netolerancije i ekstremizma, već uzajamnog poštovanja prenošenog iz generacije u generaciju. Od ateističke zemlje, pretvorili smo se u zemlju vjerske slobode”, dodao je on.

Papa je, sa svoje strane, podsjetio na progone vjernika u Albaniji, rekavši da je to “zemlja mučenika” i, podsjećjajući na orla kao nacionalni simbol Albanije, dodao:

“Ne zaboravite vaše rane, ali ih ne osvećujte. Idite naprijed, leteći na nadama velike budućnosti”.

To je prva papina posjeta nekoj većinski muslimanskoj zemlji od kako je počelo nasilje ekstremista Islamske države nad krišćanima u Iraku.
Osiguranje je bilo neuobičajeno jako, zbog izvještaja da bi ekstremisti obučeni u Iraku i Siriji, koji su se vratili u zemlju, mogli izvesti napad na poglavara Rimokatoličke crkve.

Albansko Ministarstvo unutarnjih poslova obećalo je “maksimalnu sigurnost”, dodajući da je raspoređeno 2.500 policajaca i da su pojačane ophodnje na graničnim prelazima, prenijela je agencija AP.

Glavni bulevar u Tirani ukrašen je zastavama Albanije i Vatikana, kao i fotografijama 40 svećtenika koji su proganjani ili pogubljeni pošto je Enver Hodža 1967. godine proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svijetu.

U Tirani su postavljeni bilbordi s fotografijom nasmijanog pape, s uzdignutom rukom i porukom: “Poručcujem svim ljudima: moguće je raditi zajedno!”.

Povodom posjete, prodavači nude posebne suvenire, a albanska pošta tiskala je markicu sa slikom Pape.

Irački veleposlanik u Vatikanu upozorio je da bi se 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao naći u opasnosti od pripadnika Islamske države, budući je Sveta stolica podržala američke zračnenapade na ciljeve džihadista u Iraku, što je rijedak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rješavanja sukoba.

Vatikan je, međutim, poručio da će zadržati iste mjere sigurnosti kao i prilikom ostalih posjeta, tijekom kojih se Papa pozdravlja s okupljenim narodom.

Papa planira krajem studenog pojsetiti i Tursku.

Papa Ivan Pavao Drugi je Albaniju posjetio 1993. godine. HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -