Published On: Pon, lis 1st, 2018
#3rd | By Desk

ŽZH: Vatrogasci tijekom vikenda intervenirali čak 30 puta, evo koje kazne prijete

Vatrogasci u Županiji Zapadnohercegovačkoj tijekom vikenda intervenirali su čak 30 puta.

Pričinjena je velika materijalna šteta na vinogradima, nasadima smilja, voćkama, šumi i drugim površinama. Gorjela je trava i nisko raslinje, a često su bile ugrožene i kuće i vodovi električne energije.

Najčešći uzrok požara su nesavjesno i neodgovorno paljenje vatre na otvorenom.

Stoga su iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke ponovno apelirali da se ne pali vatra na otvorenom bez nadzora.

Također, iz Uprave CZ-a skrenuli su pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene su sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Također su županijskim Zakonom o šumama predviđene novčane kazne u iznosu od 200 do 1.500 KM za fizičke osobe koje lože vatru u šumi ili šumskom zemljištu na udaljenosti manjoj od 300 metara od ruba šume.

Apeliramo na građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima jer vaša nepažnja može imati nesagledive posljedice za ljude i materijalna dobra, a možete i kazneno odgovarati, naveli su iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122, prenosi .jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare