ŽZH: Poznato kad kreće isplata novca za obitelji s troje i više djece

Isplata novčanih potpora za obitelji s troje i više djece na području Županije Zapadnohercegovačke trebala bi početi početkom studenoga, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Vlada ŽZH ljetos je usvojila mjeru potpore obiteljima prema kojoj će za svako treće i iduće dijete u toj županiji izdvajati po 500 KM mjesečno do napunjene djetetove sedme godine.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH kazali su kako su rješenja po zahtjevima predanim u rujnu obrađena i centri za socijalni rad ih dostavljaju u Ministarstvo sukcesivno, po nastupu pravomoćnosti.

Pojasnili su kako ne postoji rok za predavanje zahtjeva, a zahtjev se može podnijeti i sada.

Pravo se ostvaruje od prvog dana sljedećeg mjeseca po podnošenju zahtjeva.

Trenutno je evidentirano 1.411 djece koja će dobivati potporu s tim da još nisu pristigla sva rješenja, pa se očekuje da će do početka isplate biti evidentirano oko 1.550 djece.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH objedinjene podatke o broju, korisnicima i njihovim bankovnim računima za cijelu županiju dostavit će Ministarstvu financija ŽZH do 30. listopada 2022. godine nakon čega će Ministarstvo financija obraditi podatke i početi isplaćivati potporu od studenog 2022. godine, javlja Fena.

U proračunu za 2022. godinu za provedbu mjere potpore obiteljima izdvojeno je 3,3 milijuna maraka, a statistička projekcija je da će trebati oko 10 milijuna marka za 2023. godinu.

Međutim, tek nakon obrade svih pristiglih zahtjeva, kao i zahtjeva koji budu predani u listopadu, studenom i prosincu (novorođeno dijete, kasniji rok predaje) moći će se znati konkretan iznos potreban za isplate, naveli su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.