ZVONKA JURIŠA NA ŽIVKA: Budimir će stati ispred promjene vlasti

MOSTAR – Predsjednik HSP-a BiH, Zvonko Jurišić, izjavio je kako se nastojanja HDZ-a BiH da postavi svoje ministre u vladi Federacije BiH neće ostvariti jer će predsjednik tog entiteta Živko Budimir odbiti svaki pokušaj smjene ministara kojega pokuša provesti koalicija HDZ-a, Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

-Činjenica je da predsjednik FBiH Živko Budimir potpisuje bilo kakvu smjenu u vladi FBiH a on to neće učiniti, izjavio je Jurišić u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

Rekao je kako SDA ostaje partner u vlasti HSP-u na razini Federacije BiH, bez obzira na činjenicu da je SDP odlučio raskinuti svoje savezništvo sa SDA i zamijeniti ga onim sa SBB-om.

Jurišić smatra kako je jasno da je u ovakvoj situaciji i na državnoj razini teško očekivati smjene u Vijeću ministara BiH jer HDZ BiH to uvjetuje preustrojem federalne vlade. Predsjednik HSP-a podsjeća i na činjenicu kako je smjena vlade složen postupak kako na entitetskoj tako i na državnoj razini.

Za smjenu ministara potrebna je suglasnost ne samo Zastupničkog nego i Doma naroda parlamenta BiH a u tom domu SDA ima tri od pet zastupničkih mjesta u bošnjačkom klubu. Jednostavnim nedolaskom na sjednice tog doma SDA može blokirati pokušaj smjene njenih ministara.

Alternativa tomu je da predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podnese ostavku no to onda znači pad cijele vlade i pokretanje nove procedure njezina imenovanja što opet ovisi o Predsjedništvu BiH u kojemu sjedi član vodstva SDA Bakir Izetbegović, podsjeća Hina.

-Pojedinci vjerojatno nisu prije ulaska u ovaj proces rekonstrukcije do kraja razmotrili zakonske i pravne procedure promjene sastava Vijeća ministara, kazao je Jurišić dodajući kako je HSP jedinstven u tome da neće ispunjavati želje drugih stranaka te je u poziciji kontrolirati sadašnju situaciju.

Ocijenio je kako je SDP sam sebe doveo u neugodnu situaciju istaknuvši kako je sada krajnje neizvjesno tko će iz svega u konačnici izaći kao gubitnik.

No, SDP BiH, SBB i dva HDZ-a odlučni su u namjeri da promijene vlast u Federaciji BiH. Predsjednik HDZ-a BiH čak je izjavio kako četiri stranke imaju “jasno razrađen mehanizam” kako provesti najavljene promjene te je dodao kako to uključuje i moguću smjenu predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

bitno.ba | ds