Published On: Sri, ožu 27th, 2013

ZVONKA BAŽDARI KOŽU: Halal partija će napustiti Vladu Federacije?

Jedna od varijanti je da HSP BiH izađe iz Vlade Federacije BiH“, rekao je predsjednik te stranke, Zvonko Jurišić.
U intervjuu za Večernji list Jurišić je rekao kako se o tome i raspravljalo na na nedavno održanoj sjednici Glavnog stana.
Ne bi bilo beznačajno da oko ovih stvari o kojima sam govorio sve stranke s hrvatskim predznakom imaju iste strateške ciljeve…
– Nakon obavljenih razgovora i praćenja daljnjeg rada Vlade i pozicije HSP-a mi ćemo donijeti odluku. Naši zahtjevi i dalje stoje, kao i zakon o Vladi za koji nema interesa ni kod jednog od partnera, ni SDP ni SDA, zatim borba protiv korupcije i kriminala. Za nas u HSP-u je neprihvatljivo da građani BiH plate jednu sudsku presudu 15 milijuna maraka da ne bi došlo do stečaja tvrtke čiji je vlasnik Vlada FBiH, a to su Terminali ploče i da za to nitko nije odgovarao, rekao je Jurišić.
Predsjednik HSP-a BiH, čija se stranka počela osipati nakon odlaska Živka Budimira, navodi kako su loši neki postupci iz prošlosti, ali da se ”ti se postupci ne mogu vezati uz HSP, a mogu za neke druge stranke koje su činile parlamentarnu većinu u proteklo vrijeme”.
– Naš je cilj i popravljanje položaja Hrvata. Ne bi bilo beznačajno da oko ovih stvari o kojima sam govorio sve stranke s hrvatskim predznakom imaju iste strateške ciljeve, kada su u pitanju Hrvati u BiH, onda bi nam bilo mnogo lakše djelovati nego što je to sada, rekao je Jurišić za Večernji list u kojem, zbog naklonosti novine HDZ-u BiH proteklih mjeseci nije imao značajnijeg prostora.
Jurišić kaže kako je nakon održane sjednice Glavnog stana od prije desetak dana HSP stabilna politička stranka i da je nakon te sjednice ”čvršća i odlučnija u provedbi svoga programa u svojim odlukama kada su u pitanju partneri koji s nama čine Vladu FBiH”.
 Još smo čvršći i odlučniji unutar same stranke da još jednom preispitamo sve članove jesu li čvrsto u stranci ili se kolebaju. Za kolebljive u HSP-u nema mjesta. Sjednica Glavnog stana je bila planirana, samo nije bio onakav dnevni red planiran kakav je bio na samoj sjednici, a to je ta jedna točka pokretanja stegovnog postupka protiv određenih, u to vrijeme dužnosnika HSP-a BiH, gdje je časni sud zasjedao odmah u pauzi sjednice Glavnog stana i jednoglasno donio odluku da se dužnosnici stranke koji su bili i u predsjedništvu i u Glavnom stanu isključe iz stranke jer najave i pisanja u medijima da je netko napustio stranku, a da u stranci nismo dobili bilo kakvu pismenu obavijest da je taj netko izišao iz stranke, mi smo postupili na način da smo ih isključili, rekao je Jurišić.
Dodao je i kako za izbačene u stranci više nema mjesta, dok se ”oni koji napuste stranku mogu ponovno vratiti jer je moguće da se u tom trenutku napuštanja nisu slagali s politikom ili s određenim ljudima u stranci”.
Inače, kako piše portal Bitno.ba,  Jurišić bi, osim problema u stranci, mogao imati i problema s pravosuđem jer se u javnosti pojavila informacija kako je protiv njega Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu u posljednje dvije godine podneseno sedam kaznenih prijava.
Prijave se odnose na razdoblje kada je Jurišić obavljao dužnost županijskog premijera, zbog sumnji da je od 2006. do 2010. počinio, kako se navodi, kriminal milijunskih razmjera.