Published On: Tue, Aug 18th, 2015

ZVIZDIĆ: Rekonstrukcija Vijeća ministara BiH nije realna

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić osvrnuo se na predstojeću konferenciju u Beču koja će biti održana krajem kolovoza i projekte koje će tada BiH predložiti…
Regionalna konferencija u Beču najavljena je za 27. kolovoz, a organizira se u okviru pripreme za bečki summit posvećen zapadnom Balkanu. Ova konferencija ocijenjena je najvažnijim regionalnim događajem, na kojem će biti predstavljeni infrastrukturni projekti za područje zapadnog Balkana.
Zvizdić je danas novinarima u Sarajevu kazao da postoje dvije vrste projekata, oni koji su vezani za svaku od zemlja kao što je unutrašnja transportna mreže i oni koji povezuju države.
Podvukao je da je jedan od projekata koji povezuju države zapadnog Balkana i pruga Beograd – Sarajevo i dalje, ocjenjujući da je to projekt za koji je i Srbija i BiH misle da se treba početi realizirati što ranije.
Stavljamo ga u vrh prioriteta i nadamo se da ćemo u predstojećem summitu u Beču uspjeti završiti financijsku i vremensku dinamiku kako ćemo krenuti prvo u izradu dokumentacije, a onda i samog projekta – kaže Zvizdić, prenosi Fena.
Dodao je da projekti o kojima će se govoriti u Beču imaju svoje dvije faze, a prvi je vezan za razdoblje do 2023. godine, dok se konačna realizacija svih projekata koji tretiraju cijelu regiju jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana moraju završiti do 2030. godine.
Naš fokus je da što više projekata završimo u ovoj prvoj fazi do 2023. godine i zato ćemo preferirati one projekte koji imaju gotovu projektno-tehničku dokumentaciju i koji su u statusu pripremljenosti da praktično može odmah početi njihova realizacija – istaknuo je.
Zvizdić se osvrnuo i na informacije o eventualnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH kazavši da to nije realno očekivati te da su radom ove institucije zadovoljni svi politički lideri čiji predstavnici čine Vijeće ministara.
Rekonstrukcija Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH nisu vezani procesi. Smatram da je više riječ o različitim političkim kalkulacijama nego o nekoj realnoj projekciji i realnom projektu – ocjenjuje Zvizdić.