Published On: Pet, sij. 26th, 2018

Zvizdić na sesiji u Davosu: Za BiH najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u EU

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  sudjelovao je danas na posebnoj sesiji “Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana” u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Sesiju je otvorio predsjednik i član upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende koji je tom prilikom rekao da  su partnerski odnos i suradnja siguran put ka jačanju bilateralnih, ekonomskih i privrednih odnosa.

Na sesiji je poseban akcenat stavljen na regionalnu suradnju, ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti i sigurnosti. Tom prilikom rečeno je da u svjetlu različitosti unutar Europske unije, zemlje zapadnog Balkana mogu poboljšati svoju suradnju koja bi osigurala dugoročnu sigurnost i stabilnost regije.

Tijekom obraćanja, Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u Europskoj uniji i da se radi na kontinuiranom ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je rekao da se regije zapadnog Balkana suočava s mnogim izazovima i da je današnja sesija prilika da se izrazi odlučnost za ubrzanje procesa koji će tu regiju vratiti tamo gdje i pripada, u obitelj europskih nacija.

Zvizdić je istakao da to mora biti glavni cilj i da lideri zemalja imaju odgovornost da taj regija drže na europskim tračnicama. On je u obraćanju na sesiji govorio i o procesima koji su vezani za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo brojne reformske mjere koje je implementiralo Vijeće ministara, posebno u oblastima unapređenja poslovnog okruženja, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija. Zvizdić je istaknuo značaj Berlinskog procesa koji je podstaknuo suradnju zemalja zapadnog Balkana i cjelokupne regije s Europskom unijom.

Također je istaknuo da su taj proces i agenda povezanosti za zapadni Balkan najefikasniji model ekonomskog razvoja, te da je daljnja integracija zemalja zapadnog Balkana u zajedničko ekonomsko područje Europske unije najbolji način za kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja, “ne samo u našoj regiji, nego i u Europskoj uniji”.

– Kako bismo ovaj proces uspješno proveli, ključni izazov koji ćemo imati bit će razvoj naših ekonomija na način da ispunimo EU standarde. Mi znamo da je najbolji način da se to uradi kontinuirano jačanje ekonomskih veza, osiguravanje uvjeta za investicije i stvaranje uvjeta za tok kapitala i ljudi – istaknuo je predsjedatelj VMBiH i dodao da zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti da rade na implementaciji ekonomskih reformi i unapređenju poslovnog okruženja, naglašavajući “da svaki novi korak ka Europskoj uniji, svaka nova reforma koja se implementira, svaki novi projekt koji se financira kroz agendu povezanosti i IPA-u je korak koji približava naše zemlje Europskoj uniji”.

U radu sesije sudjelovali su, pored Zvizdića, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, zamjenik Generalnog tajnika UN-a Jeffrey D. Feltman, komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Vlade Crne Gore Duško Marković, premijer Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Vlade Republike Albanije Edi Rama i predsjednik Kosova  Hashim Thaci.

Zvizdić je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održao i niz bilateralnih sastanaka s premijerima iz regije s kojima je razmijenio mišljenja o ubrzanju puta ka Europskoj uniji i o problemima s kojima se zemlje iz regije suočavaju, te s poslovnim ljudima i predstavnicima kompanija koje su zainteresirane za ulaganje u BiH i zapadni Balkan, priopćeno je iz VMBiH.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer