Published On: Tue, Sep 5th, 2017

ZVIZDIĆ POTVRDIO ONO ŠTO PREDSJEDNICA RH UPORNO TVRDI: Izjave o radikalizaciji u Sarajevu ne uzimaju ozbiljno

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u utorak kako ima dobru komunikaciju s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem temeljenu na opredjeljenju za jačanje dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja a istodobno je izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH nazvao “politički irelevantnim”.

“Opredijeljeni smo jačati naše dobrosusjedske odnose poštujući sva pravila unutarnjeg i međunarodnog prava”, kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu komentirajući učestale radne posjete hrvatskog premijera BiH.

Zvizdić je potvrdio kako je s premijerom Plenkovićem u stalnoj komunikaciji ističući kako je zajednički interes rješavati sva otvorena pitanja, uključujući ona oko kojih postoje izraženi prijepori.

Na pitanje o stajalištima iz ureda hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović o tisućama radikaliziranih osoba u BiH koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju Zvizdić je odgovorio konstatacijom kako je učestalo licitiranje brojkama dovelo do toga da takve izjave postanu “politički irelevantne”.

“Takve izjave postaju politički irelevantne”, kazao je Zvizić ističuću kako su odgovori na to još ranije stigli iz Ministarstva sigurnosti BiH dematirajući tvrdnje o tisućama potencijalnih terorista.

Vijeće ministara BiH na sjednici koja je održana u utorak trebalo je raspravljati i o gradnji Pelješkog mosta no ta je rasprava izostala a ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko nakon sjednice je najavio tek kako će izvršna vlast slijediti stajališta koja zauzme državni parlament.

“Ovo se pitanje pokreće nakon deset godina a mi ćemo slušati instrukcije parlamenta”, kazao je Jusko novinarima.

Cjelovita informacija o svim dosadašnjim aktivnostima vezanim uz gradnju Pelješkog mosta pripremljena je za sjednicu Zastupničkog doma parlamenta BiH koja je zakazana za četvrtak. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH pripremilo je parlamentarcima kronologiju svih razgovora vođenih s Hrvatskom uključujući usuglašavanje oko gabarita mosta sukladno zahtjevima iz BiH.

Minisar Jusko najavio je u utorak kako će osobno objasniti zastupnicima sve što se zbivalo podsjećajući kako se u mandatu aktualne vlasti u BiH uspostavljene 2014. godine na tom planu ništa nije zbivalo.