Published On: Uto, lis 30th, 2018

Zvizdić Istanbul proglasio glavnim gradom Turske

Predsjedavajuci Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo se danas u Istanbulu sa gradonačelnikom Istanbula Mevlutom Uysalom. Predsjedavajući Zvizdić je čestitao gradonačelniku Uysalu izgradnju
najveće zračne luke na svijetu i treće zračne luke u Istanbulu i rekao da mu je bila velika čast sto je mogao svjedočiti tom povijesnom događaju.

Rekao je da su Republika Turska i grad Istanbul jučer poslali poruku zajedništva, istrajnosti, prijateljstva i suradnje i da takve poruke ljudima vraćaju nadu u bolju i perspektivniju budućnost cijelog svijeta.

Razgovarali su o mogućnostima suradnje Istanbula i gradova u BiH u oblastima ekonomije, gospodarstva, kulture i obrazovanja. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Sarajevo, kao glavni grad BiH, i Istanbul, kao glavni grad Turske, vežu iskreni i prijateljski odnosi i da svi gradovi u BiH u Istanbulu imaju pravog prijatelja.

U toj izjavi nema ništa sporno, osim činjenice da Istanbul nije glavni grad Turske. Bilo bi lijepo kada bi predsjedavajući Zvizdić znao da je Ankara glavni grad Turske. U informaciji koja je dostavljena iz Vijeća ministara nije napisano kako je gradonačelnik Istanbula reagirao nakon što je Zvizdić ovaj grad proglasio glavnim gradom Turske.

Za Zvizdića i ekipu u nastavku donosi osnovne informacije sa Wikipedije o glavnom gradu Turske.

Ankara je glavni i poslije Istanbula drugi najmnogoljudniji grad Turske. Nalazi se u središnjoj Anadoliji, azijskom dijelu Turske, a prema podatcima iz 2014. godine, u njenom urbanom dijelu je živjelo 4.587.558 stanovnika, dok istoimena provincija broji 5.150.072 stanovnika. Od 1920. godine je bila Atatürkovo sjedište, a od 1923. godine i glavni grad Turske, nakon pada Osmanlijskog carstva. U Ankari se nalazi sjedište turske Vlade kao i sjedišta mnogih državnih institucija, te predstavlja važan komercijalni i industrijski grad. Važno je trgovačko središte, strateški smješteno u središtu turske mreže željeznica i autoputeva. Leži na prosječnoj nadmorskoj visini od 938 metara, prenosi pogled.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare