Published On: Pon, ruj 5th, 2016

ZVIZDIĆ-HAHN: BiH može očekivati uvrštavanje zahtjeva na dnevni red Vijeća EU

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Bruxelessu sa europskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Europsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Europske unije kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Europske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu, priopćeno je iz Zvizdićevog ureda.
Predsjedatelj Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. rujna.
On je rekao da je daljnji napredak u oblasti europskih integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.
Komesar Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedatelju Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje zahtjeva. Rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne suradnje.
Predsjedatelj Zvizdić je informirao komesara Hahna o stupnju realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH reliziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je o da je u tijeku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi sa potpisivanjem Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u tijeku te da očekujemo dostavljanje upitnika u što skorijem roku.
Predsjedatelj Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.
Razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska. Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Komesar Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Europskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava.
Predsjedatelj Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama.
Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema povijesnoj prilici koju imamo.
Predsjedatelj Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017.godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. rujna kada bi Vijeće trebalo usvojiti zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Europskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.
Hahn je zaključio da očekuje da će na idućoj sjednici Vijeća za opće poslove dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu, ka konačnom članstvu u Europskoj uniji./Fena/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x