Published On: Čet, svi 16th, 2019

ZVIZDIĆ-DANCILA: Snažna podrška Rumunjske dodjeljivanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu s premijerkom Rumunjske Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske suradnje, europskim integracijama i regionalnoj suradnji.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunjsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je Rumunjska zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja. Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje suradnje u oblastima euroatlantskih integracija i ekonomskih odnosa s naglaskom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, predsjedatelj Zvizdić je istakao poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dancila je čestitala predsjedatelju Zvizdiću na postignutim rezultatima Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine. Istaknula je da Rumunjska snažno podržava euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i iskazala spremnost Rumunjske u pružanju političke i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao europski put BiH. Dodala je da Rumunjska želi jačati i unaprijediti suradnju s Bosnom i Hercegovinom, posebno gospodarsku suradnju kroz povezivanje gospodarskih komora i poduzetnika. Istaknula je da je Zapadni Balkan dio Europe, te da Rumunjska podržava BiH u dobivanju status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Predsjedatelj Zvizdić je informirao premijerku Dancila o aktualnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja ali prvenstveno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije stjecanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika.

Zvizdić je dodao da se Europska perspektiva regije postavlja kao imperativ jer osigurava daljnje jačanje i rast naših ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regije kroz kontinuirano jačanje regionalne suradnje. Kao pozitivan primjer jačanja regionalne suradnje predsjedatelj Zvizdić je istaknuo Berlinski proces koji već daje veoma ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske suradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da BiH podržava i aktivno sudjeluje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. On je naglasio da je posvećenost EU regiji, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta Zapadnog Balkana

Sugovornici su se složili da je potrebno poticati suradnju gospodarskih komora dviju zemalja, suradnju gospodarstvenika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će se unaprijediti ekonomska suradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima znanosti, kulture, tehnologije, sporta i mladih.

Zvizdić se zahvalio na podršci Rumunjske euroatlantskim integracijama BiH i potvrdio podršku BiH Rumunjskoj za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2020-21.

Premijerka Dancila se zahvalila na podršci BiH kandidaturi Rumunjske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.