Published On: Pet, lis 27th, 2017

ZVIZDIĆ: BiH nezaustavljivo ide ka članstvu u EU i NATO i nikakve rezolucije to neće zaustaviti

BiH neumitno i nezaustavljivo ide ka članstvu u EU i NATO-u i nikakve rezolucije to neće zaustaviti – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Gostujući u emisiji FTV-a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je naveo kako Bugarska od 1. siječnja preuzima predsjedavanje Europskom unijom, i ono što je jako važno je da će veća pažnja biti posvećena zapadnom Balkanu, što je jako važno i za BiH i regiju.

– To su izuzetno važne poruke za BiH jer ćemo ostati, i kao država i kao zapadni Balkan u fokusu interesiranja Europske unije – kazao je Zvizdić i pojasnio kako to znači da će uz pomoć prijatelja iz EU, moći ubrzano razvijati ključni vanjsko-politički cilj a to je članstvo u Europskoj uniji.

Zvizdić je najavio kako će prilikom sutrašnjeg susreta s premijerom Bugarske Boykom Borisovim razgovarati o važnim temama, poput europske integracije BiH, ekonomskoj suradnji koja je dobra, ali bi mogla biti i veća, kao i suradnji u nekim drugim sektorima za koje su zainteresirane i BiH i Bugarska koja je veliku uvoznik i hrane, pića, namještaja, turizma…

Govoreći aktualnoj situaciji u BiH, Zvizdić je kazao da će radikalna retorika, neproduktivno političko sukobljavanje koje svoje izvorište nalazi u prerano započetoj izbornoj kampanji, prestati tek poslije općih izbora i objave rezultata izbora.

– Do tada ne možemo očekivati će se politički akteri okrenuti najvažnijim životnim pitanjima i prioritetima BiH kao što su europske i NATO integracije, gospodarski razvoj, vladavina prava, jačanje unutarnje integracije BiH, te etabliranje BiH u regionalnim i međunarodnim okvirima – naveo je on.

Ali ipak, dodao je on, nastavit će raditi, a u ovom trenutku postoji dobra dinamika u pripremi odgovora na upitnik od strane radnih grupa, poslije višemjesečne blokade, te da očekuje, da, ako ne bi bilo nekih iznenadnih tema, da će taj posao završiti do kraja ove godine i odgovore poslati ka Bruxellesu.

U ovom trenutku, naveo je Zvizdić, verificirano je 17 poglavlja, a vrlo brzo će biti još osam, a već se prevodi više od 10.000 stranica i “u tom smislu sam realni optimista”.

– Ako zadržimo ovu političku volju, onda možemo kazati da ćemo realizirati taj važan uvjet koji je još uvijek jedini uvjet za dobivanje kandidatskog statusa, a to nam je bazni cilj u ovome mandatu – rekao je Zvizdić.

Ne slaže se u potpunosti s konstatacijom iz izvještaja CCI-a o stanju nacije koji je u pripremi, jer to iziskuje sudjelovanje ogromnog broja organizacija, pojedinaca i institucija.

Ali, kazao je da uvijek prihvaća realnu kritiku, te iznio podatke koji su relevantni, provjerljivi, a to je značajno dinamiziranje cilja Vijeća ministara BiH a to su europske integracije BiH, stvaranje perspektive za stabilnost BiH, povećan je izvoz za 17, 6 posto, priznato povećanje broja novouposlenih više od 40.000 na razini BiH.

– Imamo dobre trendove, ali oni nisu dovoljni, mora se raditi mnogo više, mora se riješiti ključni makro-ekonomski problem a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta s fokusom na mlade ljude – naglasio je Zvizdić.

Kazao je da se reforme moraju nastaviti ma koliko one bolne bile i moraju ići u nekoliko bitnih pravaca, prije svega reforme koje će očuvati nivo depolitizacije ključnih institucija, u oblasti pravosuđa, koje je jedno od tri stuba svakoga društva, u jačanju vladavine prava, poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija, a preduvjet svega toga je politička stabilnost.

Ponovio je da zakon o trošarinama, a na osnovu razgovora sa zastupnicima, može imati realnu šansu da bude usvojen, ako zadovolji dva uvjeta, a to je jasna namjena, da ta sredstva moraju ići u cestogradnju i povećanje nivoa transparentnosti.

Podsjetio je na to da postoji konsenzus o aktivaciji MAP-a što će donijeti povećan nivo mira i stabilnost BiH, i regije.

– BiH neumitno i nezaustavljivo ide ka članstvu u EU i NATO-u i nikakve rezolucije to neće zaustaviti – kazao je Zvizdić i dodao da nitko ne pokušava preuzeti nadležnosti entiteta, ali sasvim sigurno, nikada nećemo dozvoliti da se ustavna nadležnost BiH preuzme od bh. entiteta./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x