Published On: Uto, kol 4th, 2015

ZVIZDIĆ: Agendom nije previđena privatizacija zlatnih koka

Privatizacija tzv. ‘zlatnih koka’ nije predviđena reformskom agendom, niti je bilo koja međunarodna financijska institucija to postavila kao zahtjev ili uvjet, rekao je Zvizdić.
Neophodno je da osoba koja bude na mjestu direktora OSA u potpunosti ispunjava stručne i profesionalne kriterije koji uključuju i sposobnost suradnje kako unutar BiH, tako i na regionalnoj i međunarodnoj razini, kaže Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.
Ističe kako je zadovoljan dosadašnjim radom Vijeća ministara BiH, jer su za nešto više od tri mjeseca rada, usvojili oko 500 različitih materijala, uključujući i Ekonomsku reformsku agendu.
– Time smo značajno dinamizirali europski put Bosne i Hercegovine, pokrenuli potrebne reforme i definirali okvir ekonomskog oporavka i rasta te usvojili strategije za borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava, kaže Zvizdić u intervjuu za Oslobođenje.
– Zadovoljan sam i pozitivnim ocjenama koje je Vijeće ministara dobilo od brojnih domaćih i međunarodnih dužnosnika, institucija i organizacija koji prate naš rad. Zasluga pripada svim članovima Vijeća ministara jer smo mi kolektivni organ koji svoje odluke donosi konsenzusom, navodi on.
Prema njegovim riječima, ministri koji dolaze iz stranaka okupljenih u Savezu za promjene su u svom dosadašnjem radu pokazali visok stupanj znanja, stručnosti i političke odgovornosti.
– Njihovo ispravno razumijevanje ustavne strukture Bosne i Hercegovine, konzistentnost u poštivanju ustavnih i zakonskih nadležnosti svih razina vlasti u BiH, konkretan i realan angažman na stvaranju ambijenta za bolji život svih građana i naroda BiH jeste djelovanje koje treba cijeniti, jer umjesto jalovih rasprava, donosi konkretne rezultate. Istovremeno, ministri iz Saveza za promjene štite i ustavnu poziciju RS-a, i to mnogo konkretnije od onih koji to rade putem blokada, ucjena i inicijativa suprotnih Daytonskom sporazumu i važećim zakonima, ističe Zvizdić.
Zvizdić je izjavio kako reformskom agendom nije predviđena privatizacija javnih poduzeća, poput telekoma i elektrodistribucija.
– Koliko znam, privatizacija takozvanih ‘zlatnih koka’ nije predviđena reformskom agendom, niti je bilo koja međunarodna financijska institucija to postavila kao zahtjev ili uvjet. Naprotiv, reformska agenda nudi izlaz iz trenutne ekonomske situacije putem smanjenja javne potrošnje i povećane financijske discipline na svim razinama vlasti, rekao je Zvizdić.
On je naglasio kako će vlasti u BiH stabilizirati svoje proračune i socijalne fodove i biti će sve manje ovisne o stranim kreditima ako provedu reforme, povećaju konkurentnost proizvoda, privuku investicije, otvore radna mjesta, usklade obrazovanje s potrebama društva i tržišta rada, učine socijalna davanja realnim i pravednim i drugo.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare